Bij Microsoft is veel aandacht besteed aan het uitzoeken van de geluiden. Microsoft heeft gitarist en componist Robert Fripp opdracht gegeven om muziekjes en geluiden voor het nieuwe besturingssysteem te bedenken en uit te voeren.

In achttien maanden tijd heeft Fripp het opstartmuziekje bedacht dat precies vier seconden duurt. Het opstartgeluid is voor het eerst besproken in een uitzending van National Public Radio.

Het Windows-opstartgeluid, dat een dagelijks ritueel gaat worden van miljoenen pc-gebruikers, bestaat uit vier akkoorden. Eén akkoord voor elke kleur van de Windows-vlag, schrijft Jim Allchin - Microsoft-president van de divisie Platforms and Services - op een weblog.

Ook lijken de tonen ritmisch mee te deinen op de lettergrepen 'Win-dows Vis-ta'. Het opstartgeluid duurt vier seconden. In totaal heeft Fripp 45 muziekjes en geluiden voor Vista opgenomen.

Het besluit over welk muziekje als opstartgeluid gekozen zou worden, is pas drie weken geleden genomen, zo weet persbureau AP te melden.