De druk op Microsoft om de ontwikkeling van Windows Vista af te ronden, is extreem hoog. Nog geen drie weken na het verschijnen van de eerste Release Candidate (RC1), heeft het alweer een volgende versie vrijgegeven.

Build 5728 is niet zo uitgebreid getest als RC1, maar het is volgens Microsoft zoveel beter dan RC1 dat het zowel testers als het publiek aanraadt deze versie te gebruiken. Ook de bètatesters is gevraagd direct over te stappen op deze nieuwe versie, upgraden vanaf RC1 is daarbij toegestaan.

De nieuwe build verschilt echter weinig van RC1. Microsoft zegt vooral de eerste reacties op RC1 te hebben verwerkt. Een belangrijke daarbij is het opstargeluid dat nu toch weer wel uitgeschakeld kan worden. Eerder maakte Microsoft bekend dat het opstartgeluid van Vista niet uit te schakelen was.

Het bedrijf had hiertoe besloten om het starten van Vista een herkenbare ervaring te maken en vooral duidelijk aan te geven wanneer na het starten van de pc deze ook echt gebruikt kan gaan worden.

Nick White, één van de productmanagers binnen het team dat de lancering van Windows Vista voorbereidt, heeft nu bekendgemaakt dat het opstartgeluid toch optioneel wordt. Gevorderde gebruikers van het besturingssysteem kunnen het via het Configuratiescherm uitschakelen.

Volgens hem is de herziening van het eerdere besluit ingegeven voor het massale protest van gebruikers die hun pc ook in stilte willen kunnen starten. "Het protest was te massaal", aldus White.