Het scannen van 112-meldingen die worden verstuurd over het P2000-netwerk van de politie en hulpdiensten wordt onmogelijk gemaakt. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie schrijft in een antwoord op Kamervragen van SP-leden Kooiman en Gesthuizen dat “in de nabije toekomst" het P2000-berichtenverkeer gecodeerd wordt verstuurd. Webwereld heeft de vraag uitgezet bij het ministerie wanneer dit precies gaat gebeuren en wacht nog op een antwoord.

Doel van het delen

Dat is slecht nieuws voor de vele websites met 112-meldingen. Zij plukken de berichten uit de lucht met behulp van een radioscanner en publiceren de gegevens. De gedetailleerde informatie die daar vaak tussen staat, was reden voor de twee SP-leden om aan de bel te trekken. Zo kan vaak precies worden gezien vanaf welk adres de melding gedaan is. De Kamerleden vragen zich af wat het doel is van het delen van deze informatie.

In het antwoord wordt duidelijk dat ook Opstelten af wil van deze gang van zaken. Naast de websites met 112-meldingen wil hij ook overleg met de Nederlandse Vereniging van Journalisten over het publiceren van privacygevoelige informatie zoals adressen bij 112-berichten. Ook komen er gesprekken met politie en hulpverleningsdiensten over het verstrekken van incidentgegevens aan de media.

'Uitvoering van politietaak'

Artikel 3 van de Politiewet 2012 biedt volgens Opstelten ruimte tot het verstrekken van gegevens over incidenten. “De verstrekking vloeit voort uit een goede uitvoering van de politietaak. Hoewel locatiegegevens strikt genomen geen persoonsgegevens zijn, kunnen die in sommige gevallen door de ontvangers aan personen gerelateerd worden", schrijft Opstelten.

“Het is daarom noodzakelijk om tot een scherpe afweging te komen tussen het verstrekken van informatie in het algemeen belang en de invloed hiervan op de privacy van betrokken personen." De Minister belooft later dit jaar de Kamer te zullen informeren over de uitkomst van de gesprekken met media en politie.

Update:

Wilbert de Vries, eigenaar van de sites Alarmeringen.nl en 112tv.nl, meldt aan Webwereld dat de overgang naar gecodeerde P2000-berichtenverkeer gepland staat voor oktober 2014.

Update2:

Toegevoegd dat het naar verluidt om oktober 2014 gaat, niet dit jaar nog.