Voor het derde jaar heeft minister Ivo Opstelten een Big Brother Award gewonnen voor het routinematig schenden van de privacy van Nederlanders. Hij heeft nu vier Big Brother Awards op zijn naam staan. Vorig jaar reageerde Opstelten nog met een video op het nieuws, dat voor hem natuurlijk geen nieuws meer was.

Vier prijzen

In 2011 won Opstelten zijn eerste BBA, voor het plan om kentekens te scannen en vier weken op te slaan. Hij kreeg, ook in 2011, een tweede prijs voor zijn DPI-plannen. In 2013 won hij voor de beruchte terughackwet. Kinderspel vergeleken met hetgeen hij tegenwoordig allemaal doet. Hij krijgt de prijs nu "vanwege het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen, het massaal willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders", aldus Bits of Freedom.

Deze keer geen video van Opstelten. Het ministerie reageerde met een 'humoristische' brief dat BoF blijkbaar te weinig kandidaten heeft en het dus goed gesteld is met privacy in Nederland. Daphne van der Krogt van BoF reageerde daarop dat er kandidaten genoeg zijn, maar dat Opstelten zo'n uitmuntende kandidaat is met al die schendingen op een rij.

Kinderen gevolgd

De Expertprijs gaat naar de Nederlandse scholen. Uitgeverijen en scholen schenden de privacy van schoolkinderen door informatie uit te wisselen. Als stok achter de deur krijgen scholen alleen toegang tot online lesmateriaal als ze deze privégegevens beschikbaar stellen. De uitgevers koppelen vervolgens gegevens over de prestaties van de kinderen aan computermateriaal.

BoF wijst op een nog groter probleem: "Van kinderen die anno 2014 opgroeien, wordt meer informatie verzameld, opgeslagen en geanalyseerd dan ooit. Gegevens over gezondheid, leerprestaties, gedrag en zelfs seksuele activiteiten, sociale problemen en het inkomen van de ouders worden van de geboorte tot ver na de middelbare school verzameld en tot ruim 30 jaar bewaard."

Update 23.47 uur: Alinea onder 'vier prijzen' aangepast om de in het verleden behaalde resultaten toe te lichten. Tevens autocorrectfaal van auteur die tikte op een BlackBerry aangepast in de eerste zin.