In 2007 gaat de OPTA zich intensiever bezighouden met de bestrijding van spyware en de bestrijding van spam gericht aan bedrijven. Zo is op te maken uit het Visie en Jaarplan 2007 van de telecomautoriteit dat donderdag uitkwam.

De OPTA wil in 2007 de bestrijding van spam uitbreiden naar spam gericht aan rechtspersonen. In april ging het kabinet akkoord met een verbod op het versturen van spam naar bedrijven. "Het is nog niet door de Kamer, maar we verwachten dat het wetsvoorstel komende zomer aangenomen zal worden", vertelt Stefan Wijers van de OPTA.

Naast spam wil de OPTA zich ook intensief gaan bezighouden met de bestrijding van spyware. "Helaas is Nederland mondiaal één van de grotere verspreiders van zogeheten 'malware'", staat er in het Visie en Jaarplan.

"We werken heel hard aan de bestrijding van spyware. We verwachten dat in 2007 de eerste dwangsommen en boetes opgelegd kunnen worden", aldus Wijers. Het opsporen en vervolgen van spywaremakers is geen gemakkelijke taak. "Het in de kraag vatten van iemand wegens het verspreiden van spyware, is een stuk ingewikkelder dan bij spam", weet Wijers.

Tot slot wil de OPTA de providers en telecomaanbieders aanspreken op het nemen van technische maatregelen en risico's. "De OPTA wil een gewenst niveau voor beveiliging van netwerken en diensten vaststellen."

Middelen

Overigens krijgt de OPTA niet meer middelen om zich volgend jaar intensiever bezig te houden met internetveiligheid. De OPTA neemt hiervoor geen nieuw personeel aan. "Het is niet zo dat OPTA groter wordt volgend jaar. We maken alleen meer mensen vrij om hieraan te werken", aldus Wijers. Ook is de begroting niet groter geworden.

Onlangs verkondigde de Europese Commissie nog dat veel landen achterlopen in de strijd tegen spammers. Nederland werd daarbij genoemd als een land dat het goede voorbeeld geeft. Dankzij de inspanningen van de OPTA is de hoeveelheid ongewenste e-mail, die vanuit Nederland zelf wordt verstuurd, drastisch verminderd.