Het gaat om overtredingen die zijn begaan tussen september 2004 en januari 2005. De bewuste bedrijven hebben volgens de OPTA in deze periode e-mails verstuurd waarin reclame werd gemaakt voor kantoorartikelen. Behalve om Speko gaat het om Van Leerdam's en Zmart.

OPTA stelt vast dat Speko en Van Leerdam's verantwoordelijk zijn geweest voor een spamverzending met het onderwerp 'Bespaar op kantoorartikelen en ontvang mooie cadeaus'. Speko kreeg hiervoor een boete van 17.500, plus nog eens 5.000 vanwege het niet volledig meewerken bij een doorzoeking op locatie.

De telecomwaakhond wijst op het feit dat Speko in het verleden, voordat het spamverbod in werking trad, onder het pseudoniem Akin Franks al verantwoordelijk is geweest voor een aantal grote spamruns. Bij het bepalen van de boetes is voor de OPTA van belang geweest dat zowel Speko als Zmart 'ervaren internetmarketingbedrijven zijn, die geacht worden goed op de hoogte te zijn van de regelgeving omtrent spam'.

Van Leerdam's kreeg een boete van 27.500 euro. Dit bedrijf is - behalve de kantoorartikelenspam - verantwoordelijk voor twee andere spamverzendingen: 'Aan de rand van uw budget?' en 'Aanbiedingen voor u'. Zmart tot slot kreeg een boete van 10.000 euro opgelegd.

Het verzenden van ongevraagde reclamemail aan priv├ępersonen is sinds 19 mei 2004 verboden.