Vanaf 31 maart biedt bij T-Mobile een roamingplafond van 50 euro (excl. btw) per maand aan, om reizigers te beschermen tegen onverwacht hoge telefoonrekeningen. Aanvankelijk plande de operator dit pas per 3 mei te doen, maar op last van telecomtoezichthouder OPTA wordt T-Mobile gedwongen begin volgende maand de veranderingen door te voeren. Klanten van T-Mobile kregen woensdagmiddag een sms-bericht over vervroegde ingangsdatum.

OPTA heeft T-Mobile op 12 maart 2010 een last onder dwangsom opgelegd van 450.000 euro, om het bedrijf te dwingen eerder het wettelijke verbruikslimiet voor mobiel internetten in Europa aan te bieden. Daar heeft de operator nu gehoor aan gegeven. "Om nog beter te voldoen aan de EU-regulering wijkt deze regeling af van de regeling die eerder is gecommuniceerd", schrijft T-Mobile op de eigen website. Ondanks die uitspraak is de operator een maand te laat met het aanbieden van die regeling. Vodafone en KPN hielden zich wel direct aan de Europese regelgeving.

T-Mobile hield zich niet aan de wet

Telecomoperators moeten vanaf 1 juli als gevolg van Europese regelgeving voor alle klanten automatisch de dataroaming in Europa limiteren als een bedrag van 50 euro wordt bereikt. Sinds 1 maart zijn ze al verplicht abonnees te laten kiezen voor een maandelijks roamingplafond. Zowel Vodafone als KPN deed dit vanaf 1 maart netjes. T-Mobile koos 3 mei als ingangsdatum, en hield vervolgens een eigen roamingplafond aan (tussen de 5 en 15 euro per dag), waarop OPTA een onderzoek startte.

Het door T-Mobile aangekondigde nieuwe roamingplafond geldt alleen voor postpaid-abonnees. Voor haar prepaid-klanten kiest T-Mobile ervoor om per 31 maart het mobiel internetten in Europa uit te zetten in plaats van het verbruiksplafond aan te bieden.

Prepaid: geen internet

T-Mobile wilde voor die klanten geen plafond inschakelen omdat zij directe controle over de kosten hebben op basis van het beltegoed saldo dat zij opladen. Maar het college van de OPTA oordeelt (pdf) dat het roamingplafond voor alle abonnees moet gelden, waardoor T-Mobile de mogelijkheid tot mobiel internet maar helemaal heeft uitgeschakeld.

Met de door T-Mobile aangepaste invoerdatum is de kous voor OPTA nog niet helemaal af. "Deze keuze van T-Mobile betekent wel dat het bedrijf mogelijk de verplichting niet na komt om ten minste vier weken voordat een voorgenomen wijziging van kracht wordt, klanten op de hoogte te stellen van de wijziging en tevens de mogelijkheid te bieden om de overeenkomst kosteloos te beëindigen (opzegrecht). Hier doet OPTA nog nader onderzoek naar", schrijft de toezichthouder.