T-Mobile wordt gedwongen om zich aan wettelijk verplichte nummerportabiliteit te houden voor overstappende Lycamobile-klanten. Elke abonnee heeft het recht om zijn mobiele telefoonnummer te behouden als hij ervoor kiest over te stappen naar een andere aanbieder

De toezichthouder heeft T-Mobile daarvoor een preventieve last onder dwangsom opgelegd van 15.000 euro per dag met een maximum van 500.000 euro. Het besluit werd al op 13 november genomen, maar is pas gisteren openbaar gemaakt. Inmiddels heeft T-Mobile Opta beloofd om zich aan de afspraken te houden en overstappers hun nummer te laten behouden, meldt de toezichthouder.

Drie verschillende Lycamobiles

Het is de zoveelste wending in de gecompliceerde zaak van T-Mobile versus het Britse Lycamobile. De provider is verwikkeld in een bizar geschil met een tweetal 'juridische entiteiten' van Lycamobile.

De ene Lycamobile heeft een betalingsachterstand van naar verluidt 'tientallen miljoenen' bij T-Mobile terwijl het andere bedrijf, Lycamobile Netherlands (Lycamobile NL), tracht alle klanten van Lycamobile die nu nog via T-Mobile bellen over te halen om over te stappen op Lycamobile NL, dat gebruik maakt van het Vodafone-netwerk.

De abonnee merkt overigens niet dat er sprake is van twee verschillende bedrijven, want de dienstverlening aan klanten van beide Lycamobile-varianten wordt verzorgd door een derde entiteit, Lycamobile Distribution (LD).

3 Lycamobiles

Sluwe constructies

Zijn eenmaal alle klanten overgestapt, dan bestaat het risico dat het 'oude' Lycamobile ploft en T-Mobile naar zijn miljoenenschuld kan fluiten. Om deze reden blokkeerde T-Mobile tot nog toe de nummerportering van overstappende Lycamobile-klanten.

Maar Lycamobile NL liet dat er niet bij zitten en stapte zowel naar de Opta als naar de civiele rechter. En bij beide instanties heeft Lycamobile voorlopig gelijk gekregen. Begin november verleende de rechtbank al verlof aan Lycamobile NL om, in afwachting van een vonnis, beslag te leggen op 15 miljoen tegoeden van T-Mobile.

Beslag op claim

Echter, in plaats van beslag te leggen op daadwerkelijke tegoeden van T-Mobile, kwam Lycamobile NL met een nieuwe juridische truc: het legde beslag op de miljoenenvordering van T-Mobile op het oude Lycamobile, zodat T-Mobile geen aanspraak meer kan maken op die claims.

T-Mobile is woedend over de kunstgrepen van Lycamobile en stelt dat het Britse bedrijf "vage juridische constructies" optuigt om te voorkomen dat T-Mobile zijn schulden kan innen.

Een woordvoerder van T-Mobile zegt desgevraagd dat het bedrijf nu aan alle Opta-eisen over nummerportabiliteit voldoet. Over verdere ontwikkelingen in deze kwestie kan T-Mobile nog niets zeggen. Lycamobile was niet direct bereikbaar voor commentaar.