Telecomtoezichthouder OPTA start direct met een nieuw onderzoek naar de tv-markt. Twee weken geleden werd het OPTA-besluit om de analoge kabel-tv van UPC en Ziggo open te gooien door de rechter vernietigd. OPTA had zijn huiswerk niet gedaan en de Nederlandse tv-markt niet goed gedefinieerd. Daarmee kunnen van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) alle plannen voor concurrentie op de kabel de prullenbak in.

Na twee weken studeren op het vonnis is OPTA eruit. De uitspraak biedt geen mogelijkheid om de kabel alsnog op korte termijn open te gooien met een spoedbesluit. Daarmee is de hoop van de Kamermeerderheid en nieuwkomers Tele2 op een snel besluit vervlogen.

Lange procedure

Wel gaat OPTA een geheel nieuw besluit nemen. OPTA-voorzitter Chris Fonteijn: “De uitspraak van de rechter heeft vooralsnog een streep gezet door de openstelling van de tv-kabel. Dat betekent natuurlijk niet dat de problemen die OPTA twee jaar geleden constateerde, automatisch verdwenen zijn. OPTA vindt het belangrijk dat consumenten voldoende keuze hebben, en niet teveel betalen voor hun televisie-abonnement."

Een nieuwe besluit zal wel minstens nog een jaar op zich laten wachten. Want een nieuwe analyse moet uiteraard ‘conform de wettelijke eisen’ zijn. Dat betekent dat het advies van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de goedkeuring van de Europese Commissie nodig zijn. Uiteraard kunnen marktpartijen tegen het nieuwe besluit ook weer in beroep.

Bovendien betekent een nieuwe marktanalyse dat UPC en Ziggo niet automatisch weer als aanmerkelijke marktmachten zullen worden aangeduid. Zelf vinden de kabelaars dat er genoeg concurrentie is op de gehele Nederlandse tv-markt.

Vrijwillig openstellen

“Of de huidige situatie in de markt om hetzelfde ingrijpen vraagt, moet uit de nieuwe analyse blijken. Wat altijd een mogelijkheid is, is dat de kabelbedrijven op basis van commerciële onderhandelingen hun tv-kabels openstellen”, aldus OPTA, doelend op de gesprekken die momenteel gaande zijn tussen Tele2 en de kabelbedrijven.