De OPTA heeft een Nederlands bedrijf een boete van 100.000 euro opgelegd wegens het versturen van spammail. Companeo SA stuurde tussen 2009 en 2011 ruim 15 miljoen mailtjes van vraaguwofferte.com. Via de site van het bedrijf kunnen mensen een op maat gemaakte offerte aanvragen.

Stortvloed klachten

Gebruikers van de site konden aanvinken of ze geïnteresseerd waren in de nieuwsbrief, maar Companeo stuurde de brief desondanks naar alle verzamelde e-mailadressen. Het bedrijf stuurde miljoenen e-mails van vraaguwofferte.com naar de klagers.

Via een stortvloed aan klachten op spamklacht.nl kwam de OPTA de e-mailspammer op het spoor. 680 klagers meldden dat het bedrijf ze een nieuwsbrief en andere berichten van vraaguwofferte.nl kregen zonder dat ze zich daarvoor hadden opgegeven.

Vinkje onduidelijk

Daarnaast vindt de OPTA de term 'Companeo en partners' bij het vinkje onduidelijk, omdat de bezoeker niet precies weet waar hij zich voor inschrijft. Klagers kregen een mail van vraaguwofferte.com en het was ze onduidelijk dat deze via Companeo werd verzonden.

De OPTA legt daarom een forse boete op voor het versturen van deze spam. Het is voor het eerst dat de telecomwaakhond het onzorgvuldig vragen van toestemming voor het versturen van e-mails beboet.