Dat stelt Peter Jelgersma van YouCa, een potentiele nieuwkomer op de kabel, in een reactie tegenover Webwereld. Vanochtend werd bekend dat OPTA de kabelmarkt toch niet gaat reguleren, omdat het belang van analoge tv afneemt en er voldoende concurrentie is bij digitale tv.

Vorig jaar was OPTA nog stellig overtuigd dat de kabelmarkt opengebroken moest worden, maar de rechter floot OPTA terug. YouCa en Tele2 stonden te trappelen om via de kabel tv aan te bieden, maar zijn nu helemaal terug bij af. Jelgersma is boos.

Bang voor Kroes

"OPTA zal wel koude voeten hebben gekregen, want van hun argumenten klopt weinig. Ze wilden natuurlijk niet nog eens een blauwtje lopen. Ze zijn vooral bang dat kabelregulering niet langs Brussel komt, want daar zit mevrouw Kroes, en die is pro-kabelexploitanten. Kijk maar naar België, daar is net een vergelijkbaar besluit van de BIPT [de Belgische OPTA, red.] door Kroes teruggefloten."

De constatering dat analoge tv steeds minder belangrijk is, snijdt volgens YouCa geen hout. "Tuurlijk groeit digitale tv. Maar hoeveel mensen maken nog dankbaar gebruik van analoge tv voor een tweede en derde toestel? Consumenten willen niet nog meer kastjes en nog meer betalen. Analoge tv is en blijft een belangrijk basisproduct."

VDSL geen alternatief

Dat KPN op koper een volwaardig alternatief kan bieden voor het 'superieure coax-netwerk', vindt Jelgersma luchtfietserij. "Opgewaardeerd koper is geen alternatief voor de kabel, zeker niet voor meerdere tv's in huis. VDSL is een klein pleistertje op een hele grote wond. Het enige echte alternatief is glas, maar daar heeft KPN juist besloten om het rustig aan te doen met de uitrol in Nederland."

"Volgens mij is het niet zo moeilijk. Je hebt in Nederland twee netwerken, één helemaal open en één helemaal dicht. Dat is een zeer onevenwichtige situatie, dat kan op lange termijn niet zo doorgaan. Als je echt serieuze concurrentie wil, moet die kabel open."

YouCa ziet het door de 180 graden draai van OPTA somber in, maar blijft strijdbaar. Jelgersma: "We zullen het gevecht doorzetten. We hebben een slag verloren, maar de oorlog nog niet."

Tele2, de andere nieuwkomer, kon voor publicatie nog geen inhoudelijke reactie geven. "We bestuderen het document van de OPTA nog."

Kabelbranche prijst OPTA

NLkabel, de brancheclub van kabelbedrijven, is verheugd over het 'voortschrijdend inzicht' van OPTA. "We zijn blij dat OPTA erkent dat er al veel concurrentie is en dat digitalisering de markt bovendien ingrijpend verandert," aldus Rob van Esch, directeur van NLkabel.