De OPTA is de actie gestart naar aanleiding van een klacht van een niet nader aangeduide ‘openbare aanbieder’ van internet. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de vraag of hotels die internet bieden aan hun klanten vallen onder de Telecommunicatiewet.

Die wet schrijft voor dat “openbare aanbieders van elektronische communicatie” zich moeten registreren, zegt woordvoerder Cynthia Heijne van de OPTA. Dat register moet het de drie toezichthouders, OPTA, Agentschap Telecom en CIOT mogelijk maken om de Telecomwet te handhaven. Het register wordt gebruikt om toezicht te houden voor consumentenbelangen, criminaliteit- en terrorismebestrijding, zegt Heijne.

Meldplicht

“Aanbieders zijn verplicht zichzelf aan te melden bij de OPTA”, zegt Heijne. “Niet alle aanbieders doen dit.” De OPTA heeft een aantal hoteliers aangeschreven met het verzoek een vijftien pagina’s tellende verklaring in te vullen. De registratiekosten zijn 250 euro.

Horeca Nederland, de koepelvertegenwoordiging van alle horecabedrijven, heeft woedend gereageerd. “Kennelijk heeft de crisis de telecomsector zo hard geraakt dat OPTA op zoek is naar andere bronnen om haar activiteiten te bekostigen”, schrijft de organisatie in een verklaring. De bond vraagt leden die een dergelijk schrijven van de OPTA hebben gekregen, zich te melden.

Regeltjes

“Het aantal meldingen valt tot nu toe mee”, zegt woordvoerder Anthony van der Klis van Horeca Nederland desgevraagd. “Maar we blijven de zaak scherp in de gaten houden.” Volgens Van der Klis is het een typisch voorbeeld van Nederlandse regelgeving. “Eerder hadden we natuurlijk al de auteursrechtenorganisatie op de stoep staan.”

Volgens Horeca Nederland werken hotels in dit soort gevallen samen met een telecombedrijf en is het hotel slechts een doorgeefluik. Ook is het alleen voor gasten bedoeld en dus niet openbaar.

Internetverbinding op slot

“Als naar aanleiding van ons onderzoek een hotel wettelijk een openbare aanbieder blijkt te zijn, is het voor een hotel altijd mogelijk zijn dienstverlening zodanig aan te passen dat hij niet meer als openbare aanbieder kwalificeert”, zegt Heijne. Dan is registratie a 250 euro niet meer nodig. Hotels dienen dus de internetverbinding zodanig af te sluiten, dat het niet vrij toegankelijk is.

Heijne zegt dat de OPTA inmiddels “van een aantal partijen” informatie binnen heeft gekregen, waaruit nu moet blijken of het hier gaat om openbare aanbieders.