OPTA vindt dat de concurrentie tussen “aanbieders van elektronische communicatiediensten" het beste gedijt in een situatie waarin de verschillende infrastructuren met elkaar concurreren. Dat zou in het verzorgingsgebied van CAIW na de overname niet meer het geval zijn.

Daarmee is de telecomwaakhond het met de conclusie van NMa eens dat een mogelijke overname van CAIW door KPN “daadwerkelijke mededinging op de Nederlandse markt of een deel ervan zou kunnen belemmeren."

'Noodzaak tot marktonderzoek'

Daarnaast schrijft de telecomwaakhond aan de NMa dat er een noodzaak is om de relevante markten als de kabel- en kopernetwerkmarkt “nader te onderzoeken" tijdens de vergunningsfase. Die fase komt er, KPN maakte begin deze maand bekend een vergunningsaanvraag voor de overname in te dienen.

KPN maakte begin mei dit jaar bekend dat het CAIW Holding wilde overnemen, een kabelbedrijf in het westen van het land. Maar de NMa, die om goedkeuring was gevraagd, heeft gezegd problemen te zien in de overname.

Volgens de concurrentiewaakhond zou door de overname de concurrentie “sterk kunnen worden beperkt", aldus de verklaring van de NMa twee weken geleden. In het verzorgingsgebied van CAIW zou door de overname het kabel- en kopernetwerk in één hand komen. Daardoor zou de consument beperkt worden in zijn keuze.

KPN gaat door met procedure

KPN toonde zich verbaasd over de beslissing van de NMa en zegt verder te gaan met de procedure. Dat houdt in dat het telecombedrijf officieel een vergunningsaanvraag indient. Na indiening van die aanvraag heeft de NMa dertien weken om tot een oordeel te komen. In de termijn moet dan ook het onderzoek naar de medediging in de koper- en kabelnetwerkmarkt zijn afgerond.