Naast Cistron moet KPN ook Eager Telecom toegang geven. Dat heeft telecomtoezichthouder OPTA dinsdag in een voorlopige uitspraak bepaald. Toegang tot de lokale nummercentrales van KPN is nodig voor bedrijven om de concurrentie met het telecomconcern op het gebied van ADSL-diensten aan te gaan.

De OPTA heeft KPN twee weken gegeven om de bedrijven een aanbod te doen voor het plaatsen van apparatuur in haar telefooncentrales (collocatie) en voor ontbundelde toegang tot de aansluitlijn.

Het telecomconcern had eerder het tweede kwartaal van 2002 als leverdatum opgegeven, maar die termijn is door OPTA verworpen.

KPN en Cistron moeten binnen zes weken overeenstemming bereiken, anders neemt de OPTA een definitieve beslissing.

Cistron begon de zaak omdat het naar eigen zeggen de uitrol van haar ADSL-dienst gehinderd zag doordat KPN niet, of met vertraging, toegang gaf tot haar nummercentrales. Concrete aanleiding tot de zaak was voor Cistron de nummercentrale Delft Centrum. Hier zal Cistron nu als eerste apparatuur plaatsen.

In het geval van Cistron gaat het om zogeheten 'adjacent collocatie'. Via dit principe krijgt Cistron toegang tot de KPN-centrales door een zogeheten 'street cabinet' naast de centrale van KPN te plaatsen.

Dat is een verschil met 'fysieke collocatie', waarbij de ruimte in een nummercentrale geschikt moet worden gemaakt voor gebruik door andere partijen. KPN heeft in het verleden meerdere malen aangevoerd dat die ruimte er niet is, een argument dat door ADSL-concurrenten als Cistron steeds fel is tegengesproken.

Volgens de OPTA is haar uitspraak in lijn met het beleid dat de Europese Unie op dit gebied voorstaat. Per 1 januari volgend jaar moeten in alle EU-lidstaten afspraken zijn gemaakt over 'ontbundelde toegang tot de aansluitlijn, om ervoor te zorgen dat breedbandige diensten als (A)DSL kunnen worden aangeboden'.