De beboete bedrijven stuurden, zonder toestemming, meer dan 400 miljoen ongewenste commerciële berichten. De boete komt daarmee neer op 0,001665 euro per verzonden bericht.

Enquêtes en prijsvragen

De bedrijven Digital Magazines en Rivièra Vastgoed krijgen samen een boete van 330 duizend euro. De leidinggevende van het eerste bedrijf krijgt persoonlijk nog eens 220 duizend euro boete en de eenmanszaak Mail Garage maakt het totale bedrag compleet met een boete van 110 duizend euro.

De bedrijven verstuurden hun spam naar e-mailadressen die zij verkegen via online enquêtes en prijsvragen van derden. Voor bezoekers van die websites was het volgens de telecomwaakhond niet duidelijk dat zij na instemming met de voorwaarden commerciële e-mails van allerlei adverteerders in hun mailbox konden krijgen. Er was bovendien geen afmeldmogelijkheid.

Veel klachten

Naast het oogsten van e-mailadressen via enquêtes van derden, konden klanten zich bij Digital Magazines ook aanmelden voor een eigen nieuwsbrief. Ook daarmee kregen gebruikers op een gegeven moment ongevraagde mails van andere bedrijven. Volgens de Opta hebben de spammers daarnaast adressenlijsten bij buitenlandse bedrijven gekocht.

De boete valt volgens de Opta met name zo hoog uit vanwege het enorme volume aan klachten dat binnenkwam bij de telecomwaakhond. Daarnaast heeft de overtreding lang geduurd. De bedrijven stuurden tussen de één en drie jaar lang ongevraagd commerciële berichten. De beboete partijen hebben bezwaar gemaakt tegen de boete.