Vitamins heeft zich schuldig gemaakt aan het versturen van ongevraagde reclamemail. Dat is in Nederland sinds mei vorig jaar verboden. In totaal ontving de OPTA 47 klachten over Vitamins via de site Spamklacht.nl.

Vitamins heeft naar eigen zeggen 15.000 mails verstuurd. Het bedrijf had voor zeshonderd euro een lijst met 30.000 e-mailadressen gekocht van een zoekoptimalisatiebedrijf. De lijst was afkomstig van een failliete handelaar in vitamines.

Internetaanbieder XS4ALL heeft de site van Vitamins offline gehaald. Vervolgens heeft het volgens Vitamins twee weken geduurd voordat het bedrijf weer normaal functioneerde.

Vitamins heeft inmiddels beterschap beloofd. De directeur van het bedrijf heeft tegen de OPTA verklaard dat hij is geschrokken van de felle reacties van ontvangers van de reclamemail. Bovendien sorteerde de spamrun niet het gewenste resultaat. Vitamins schat dat de spamrun meer dan 25.000 euro heeft gekost, terwijl daar geen inkomsten tegenover stonden.

Sinds er in Nederland een spamverbod van kracht is, is het aantal grootschalige Nederlandstalige spamruns fors afgenomen. Eind vorig jaar legde de OPTA enkele forse boetes op aan Nederlandse spammers.