Twee ondernemers hebben op grote schaal malware ontwikkeld en verspreid waarmee ze reclameboodschappen kunnen versturen. Ook kunnen ze dankzij de software het surfgedrag van computergebruikers volgen. De illegale software, die wordt geïnstalleerd zonder dat de gebruiker zich daarvan bewust is, is volgens de OPTA al zeker 22 miljoen keer op pc's geïnstalleerd.

De ondernemers riskeren nu een boete van 3.500 euro per persoon, met een maximum van 300.000 euro, voor elke dag dat de ondernemers doorgaan met het verspreiden van de malware.

Over de twee ondernemers zijn verder geen details bekend. De telecomautoriteit sluit niet uit dat ze nog voor het einde van het jaar een boete krijgen omdat er nog een zogeheten boeteonderzoek loopt en omdat de twee blijven doorgaan met het vernieuwen en verspreiden van de malware, zo stelt de OPTA.

Met de dwangsom wil de OPTA het ontwikkelen en verspreiden van de software voorkomen. Ook is de dwangsom bedoeld om ervoor te zorgen dat de slachtoffers, bij wie de software al is geïnstalleerd, geen reclame meer ontvangen, zo legt OPTA-woordvoerster Ewa Walters uit.

Het is voor het eerst dat de OPTA optreedt tegen een dergelijke vorm van cybercriminaliteit. Voorheen deelde de OPTA wel al enkele boetes uit aan spammers.