De OPTA heeft na onderzoek definitief de 0900-nummers van NuDoneren.nl afgepakt. Eerder al werden na een aantal klachten de nummers preventief afgesloten. Daarnaast gaf OPTA de betrokken telecomprovider de opdracht het geld dat werd binnengehaald met de 0900-nummers niet uit te keren.

Consumenten werden deze zomer via de website NuDoneren.nl opgeroepen te bellen naar een van de zes 0900-nummers die op de site stonden. De belkosten zouden namelijk worden gedoneerd aan een aantal goede doelen.

Goede doelen wisten van niks

Maar die goede doelen wisten helemaal van niets. In juli trok een aantal van die doelen aan de bel, omdat zonder hun medeweten hun logo's werden gebruikt op de site.

OPTA stelde vervolgens een onderzoek in, waaruit bleek dat het bedrijf achter NuDoneren.nl, Romytel BV, nooit de intentie heeft gehad het binnengehaalde geld naar goede doelen door te sluizen. Volgens OPTA hebben weinig consumenten schade geleden. De website werd niet actief gepromoot en naar de 0900-nummers werd nauwelijks gebeld, zegt de telecomwaakhond in een verklaring.

OPTA heeft de bevoegdheid om Romytel te verplichten het geld terug te geven aan de gedupeerden, maar gezien de geringe schade is daartoe niet besloten, zegt woordvoerster Harriet Garvelink. Ook is geen aangifte gedaan.