OPTA heeft de vragen begin oktober aan UPC gesteld naar aanleiding van klachten die via Consuwijzer binnenkwamen over proeven van UPC met netwerkmanagement.

De Telecomwaakhond wil weten of UPC structureel deed aan 'traffic shaping'. "Als je een contract afsluit met een internetprovider, en die gaat de dienst structureel wijzigen, dan is het contract niet meer zoals het oorspronkelijk is aangegaan met de consument. Dan hoor je opzegrecht te krijgen als consument", zegt Cynthia Heine, perswoordvoerder van OPTA. De telecomwaakhond heeft ook vragen over de manier waarop UPC klanten heeft voorgelicht over het afknijpen.

Kamervragen Gerkens

Het onderzoek van OPTA staat vermeld in antwoorden (pdf) die staatsecretaris Heemskerk van Economische Zaken heeft gegeven op Kamervragen van Arda Gerkens (SP). Gerkens stuurde vragen over afknijpen van internetverbindingen op 9 oktober in.

Heemskerk schrijft dat hij het "zeer belangrijk" vindt dat netwerkexploitanten en dienstenaanbieders transparant zijn over hoe het dataverkeer wordt behandeld.

Fiber Power

De Reclame Code Commissie (RCC) wees op 12 oktober drie klachten af over de vraag of UPC in haar reclame-uitingen

voor Fiber Power internet melding had moeten maken van het afknijpen. Volgens de RCC was er sprake van "een tijdelijke maatregel die slechts enkele dagen duurde en die geen effect heeft gehad op gewoon internetverkeer".

UPC stelt ook dat het afknijpen tijdelijk van aard was en sinds 15 september geheel is uitgeschakeld, zoals eerder aangekondigd. UPC erkent volgens Heemskerk wel dat de maatregelen onnodige onduidelijkheid hebben veroorzaakt, en belooft meer transparantie.

Aantal klachten afgenomen

De lezing van UPC wordt grotendeels onderschreven door gebruikersvereniging COAX Nederland. Voorzitter Hans Ronhaar: "Het aantal klachten over afknijpen is sinds medio september duidelijk afgenomen. Er is nog wel wat onduidelijkheid over een aantal newsservers die de beloofde snelheid niet halen."

Het ministerie van Economische Zaken houdt op donderdag 5 november een themamiddag over het onderwerp netneutraliteit. Op Europees gebied wordt er gediscussieerd over netneutraliteit in het kader van de herziening van de telecomregelgeving, New Regulatory Framework (NRF) genaamd. De EC wil telecomoperators verplichten om transparant te maken welke gebruiksbeperkingen er op hun netwerken gelden. Dit wil Heemskerk in Nederland ook doorvoeren.