Dat heeft de toezichthouder voor de telecomsector woensdag in een persbericht bekendgemaakt.

KPN informeerde abonnees dinsdag dat de prijs van een Mxstream Basic-aansluiting per 1 februari wordt verhoogd van 22,69 naar 27,95 euro per maand. Die aankondiging leidde tot felle reacties van abonnees, de Consumentenbond en de vereniging van computergebruikers HCC.

Telecomwaakhond OPTA heeft de kwestie onder de loep genomen, maar kan geen klachten over de prijsverhoging in behandeling nemen. "Het abonnementstarief dat KPN aan haar klanten voor het leveren van de dienst MxStream in rekening brengt wordt in Nederland niet door telecommunicatieregelgeving gereguleerd", aldus OPTA in de mededeling woensdag.

Wel ziet OPTA erop toe of het tarief van Mxstream 'kostengeori├źnteerd' is. En zo bekeken zijn de tarieven waarschijnlijk juist eerder te laag, vermoedt OPTA. Verschillende andere ADSL-aanbieders hebben hierover bij de toezichthouder geklaagd. KPN zou het met de lage tarieven andere ADSL-aanbieders onmogelijk maken te concurreren.

OPTA gaat de tarieven verder onderzoeken. Indien blijkt dat de nieuwe Mxstream-tarieven nog steeds te laag zijn, moeten of de groothandelstarieven omlaag of het Mxstream-tarief nog verder omhoog. Zo moet de concurrentie worden bevorderd en op die manier moeten de ADSL-tarieven uiteindelijk alsnog omlaag gaan. De telecomwaakhond komt 'binnenkort' met zijn bevindingen naar buiten, aldus een woordvoerder.

Naast de prijsverhoging ontstond ook veel onvrede over het tijdstip van de aankondiging van KPN. De mededeling kwam rijkelijk laat, zo oordeelden veel abonnees. "De manier waarop KPN de prijsverhoging heeft aangekondigd, heeft veel weg van de manier waarop het concern destijds het afschaffen van de gratis voicemail heeft bekendgemaakt", zo zei OPTA-woordvoerder Walter Sans eerder hierover.

De OPTA heeft KPN destijds op de vingers getikt voor de gebrekkige informatievoorziening. "Misschien dat we dat nu weer doen", zo zegt Sans. "Maar een probleem hierbij is dat dit volgens de Telecomwet eigenlijk alleen kan voor gereguleerde telecom, wat neerkomt op telefonie."