De Opta maakte maandagavond nieuwe concept-beleidsregels openbaar waarin de toegang tot glasvezelnetwerken wordt geregeld.

Daarin stelt telecomtoezichthouder dat de prijzen die Reggefiber, voor 41 procent in handen van KPN, rekent aan andere partijen voor toegang tot zijn glasvezelnetwerk vooralsnog redelijk zijn te noemen. "Voorlopig zijn we tevreden. We krijgen zekerheid over de komende drie jaar", reageert KPN-woordvoerster Simone Boitelle tegenover Webwereld.

Huurtarieven verschillen per gebied

Reggefiber heeft een indeling gemaakt van vijf gebiedscategorieën, afhankelijk van de hoogte de investeringskosten voor een glasvezelpaar naar één huis. Die kosten (capital expenditures) variëren van 775 tot 1025 euro per huis. De huur die een externe partij aan de glasvezelboer gaat betalen varieert van 12 tot 15 euro per maand per huis. Het voorgestelde tariefplafond ligt iets hoger: van 14,50 tot 17,50 euro in de 'duurste' gebieden.

Grote afnemers kunnen korting op de maandhuur bedingen, tot 20 procent bij 26.000 aansluitingen of meer. Daarnaast brengt Reggefiber een aantal eenmalige kosten voor aansluiting en migratie in rekening (zie bijlage van het beleidsdocument).

Elke drie jaar

De telecomwaakhond stelt een goede balans te hebben gevonden met een toegangstarief laag genoeg om toetreding door concurrenten mogelijk te maken en hoog genoeg om efficiënte investeringen in glasvezelnetwerken te stimuleren.

Maar elke drie jaar zal de Opta opnieuw bepalen of de tarieven van KPN en Reggefiber aan hun concurrenten nog binnen de proporties zijn, vertelt Opta-woordvoerster Cynthia Heijne. "Deze maximumtarieven gaan uit van een rendement op de glasvezelinvestering. Pas als KPN en Reggefiber excessieve tarieven gaan rekenen, zullen we bepalen dat het tariefplafond omlaag moet." De toezichthouder verwacht in december met het eerste tarievenbesluit naar buiten te komen.

Bedrijven hebben nog tot 8 december de tijd om te reageren op de nieuwe ontwerpbeleidsregels rond glasvezel. De Opta heeft een extern bureau onderzoek laten doen naar de toegangstarieven. De voorgestelde prijzen door Reggefiber vallen volgens Heijne 'binnen de bandbreedte' uit dat rapport, dat nog niet openbaar is.

NMa

Ook de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMa) moet komende maand nog toestemming geven over de joint venture die KPN en glasvezelbedrijf Reggefiber willen aangaan om glasvezelnetwerken voor consumenten aan te leggen. Daarvoor hebben beide bedrijven een voorstel met toegangstarieven ingediend bij de toezichthouder.

"We gaan door met de proefprojecten rond glasvezel in vijf steden", zegt Boitelle. "Maar er is voorlopig geen sprake van een massale uitrol van glasvezel in het hele land. Het tempo van de aanleg hangt af van meer af dan regulering alleen, zoals de economische situatie." KPN kondigde het investeringsprogramma voor de glasvezelaanleg begin dit jaar al aan, maar maakte ook een voorbehoud betreft het 'reguleringsregime'. Vooralsnog is dat dus mild en kunnen KPN en Reggefiber de spade in de grond steken met goede hoop op rendabele exploitatie.

Per locatie bepalen

KPN en Reggefiber gaan 'per tijdstip en per locatie' bepalen of de glasvezelaanleg in een wijk of stad commercieel interessant genoeg is. De evaluatie van de vijf proefprojecten start in de eerste helft van volgend jaar.

De Opta stelt de 'eerste toezichthouder in Europa' te zijn die via dit soort beleidsregels 'efficiënte investeringen in de nieuwe generatie communicatienetwerken stimuleert'. De definitieve beleidsregels volgen in december.

Vorige week werd al bekend dat KPN en Reggefiber in principe groen licht hebben gekregen voor hun geplande miljardeninvesteringen in Fiber to the Home (FttH) in Nederland.