"We zien de overlast toenemen," zegt een woordvoerder van de OPTA. "Spammers wijken uit naar sociale netwerken. We roepen gebruikers dan ook op om de spam aan te melden bij Spamklacht.nl". Het gaat volgens de OPTA vooral om spam die in de Inbox van de netwerken belandt.

OPTA constateerde de overlast vorig jaar al, maar zal er dit jaar meer werk van maken. Daarbij kunnen boetes tot 450.000 euro worden uitgedeeld. "We gaan deze vorm van spam niet strenger of minder streng bestrijden," zegt de woordvoerder.

Valt wel mee

Volgens Raymond Spanjar van Hyves valt het met de spam wel mee. "Het is ook technisch makkelijker te blokkeren dan email," zegt hij. "Maar we vinden het wel belangrijk om met OPTA de spam die er is te bestrijden."

De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit publiceerde vandaag haar beleidsnotitie, Focus op 2009 (pdf). Hierin staan acht aandachtsgebieden vermeld waar zij in 2009 aan gaat werken. Het beperken van overlast wordt een van de speerpunten.

Vanaf juli worden bedrijven ook beschermd tegen spam. OPTA gaat met brancheorganisaties overleggen om ervoor te zorgen dat marketingbedrijven zich aan het verbod houden.

Op het gebied van spyware wil OPTA zich vooral richten op websites die in Nederland gehost worden en die malware verspreiden. OPTA gaat hierbij samenwerken met het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche.

Zorgplicht

Daarbij is ook een rol weggelegd voor de internetaanbieders. OPTA handhaaft bijvoorbeeld de plicht van internet service providers om voorlichting te geven over de veiligheid en beveiliging van de door hun aangeboden diensten en netwerken. Ook moeten zij gehackte computers op te sporen en uit hun netwerk te verwijderen. Ook verwacht OPTA "concrete maatregelen van ISP's die de veiligheid op internet groter kunnen maken".

Volgens een woordvoerder van Xs4all is er al regelmatig overleg tussen providers en OPTA, waarbij vooral informatie over beveiliging wordt uitgewisseld. Over een keurmerk voor isp's wordt met geen woord meer gerept.

Ringtonezwendel

Overigens heeft OPTA samen met de Consumentenautoriteit deze week het bedrijf OX-2 International aangepakt. Het bedrijf beheert een aantal websites waarop reclame wordt gemaakt voor SMS-diensten van aanbieders van ringtones of quizzen. Om voor een prijs of ringtone in aanmerking te komen, moesten bezoekers hun MSN-naam en -wachtwoord opgeven. Daarna kregen gebruikers ongevraagde reclameberichten toegestuurd. Het bedrijf - een affiliate - heeft een boete van 85.000 euro opgelegd gekregen.

De bestrijding van de overlast beperkt zich dit jaar niet alleen tot internet en mobiele telefonie. In 2009 gaat OPTA ook ongewenste telemarketing en stilzwijgende verlening van contractsduur aanpakken. Via het wettelijk bel-me-niet register kan OPTA vanaf 1 juli 2009 controleren of consumenten die zich afgemeld hebben voor telemarketing daadwerkelijk niet meer gebeld worden.