OPTA heeft naar aanleiding van berichten in de media over de website NuDoneren.nl vooronderzoek gedaan naar de 0900-betaalnummers die dat bedrijf gebruikt. De website roept mensen op te bellen naar die nummers om via de telefoonrekening te doneren aan een aantal goede doelen.

Maar een aantal van die goede doelen trok aan de bel omdat zij niets weten van enige verbintenis met de site. De hulporganisaties hebben zo het idee dat het gedoneerde geld nooit bij de goede doelen terecht zou komen.

Voorkomen van slachtoffers

OPTA wil met het afsluiten van de 0900-nummers voorkomen dat meer consumenten het slachtoffer worden van misbruik. Daarnaast heeft de toezichthouder de provider van die betaalnummers de opdracht gegeven de al gedoneerde bedragen niet uit te keren aan NuDoneren.nl.

Volgens OPTA heeft het vooronderzoek genoeg aanwijzingen gegeven dat er wat aan de hand is en heeft daarom ingegrepen. De telecomwaakhond start nu met een uitgebreid onderzoek om te bezien of er werkelijk sprake is van misbruik. Mocht dat onverhoopt niet het geval blijken te zijn, worden de genomen maatregelen weer opgeheven.