Telecomwaakhond OPTA waarschuwt providers van vaste en mobiele telefonie dat verschillende verplichtingen uit de nieuwe Telecomwet per 1 januari ingaan. Dit betekent niet alleen strikte netneutraliteit, maar ook de verplichte herinvoering van de belseconde.

Verdachte tariefstijgingen

Voorheen was het afrekenen van telefoongesprekken op de seconde heel normaal. In 2010 kwamen de grote mobiele providers plots met afrekenen per hele minuut, uiteraard nadelig voor de klant. Bovendien werd het starttarief weer van stal gehaald waardoor korte gesprekken (zoals het veelvoorkomende inspreken en afluisteren van voicemail) relatief heel duur worden. Al met al een bijna gelijktijdige tariefstijging bij alle grote operators.

De kwestie riekte naar prijsafspraken en dat zorgde voor veel ophef. Mededingingswaakhond NMa deed op aanwijzing van de minister onderzoek, maar kon de zaak niet hardmaken en vond geen aanwijzingen voor “afgestemd feitelijk gedrag tussen telecomaanbieders omtrent de afrekenmethode voor mobiel bellen."

'Volwaardig' belseconde abo

De Tweede Kamer bleef ontevreden over de simultane tariefwijzigingen en besloot daarom de belseconde via de Telecomwet te verplichten, in het vierde lid van artikel 7.2a.

Providers moeten binnenkort ten minste één abonnement aanbieden die afrekent per seconde en geen starttarief heeft. Dat abonnement moet “vergelijkbaar" zijn met andere abo's, een “volwaardig alternatief" qua andere randvoorwaarden en “niet evident financieel onaantrekkelijker".

Vast of mobiel, post- of prepaid

De telco mag wel zelf bepalen of deze belsecondepropositie voor vast of mobiel is en post- of prepaid. De overeenkomst met belseconde mag niet worden weggestopt op de site van de telco, maar ze hoeven hem ook niet actief te promoten.

Als providers per 1 januari niet aan deze regels voldoen, dan dreigen boetes tot 450.000 euro, schrijft OPTA.