OPTA wijst UPC er in een op 13 november verstuurde brief (pdf) op dat het structureel beperken van de internetsnelheid een wijziging van de contractvoorwaarden is. Die wijziging geeft getroffen abonnees recht het contract binnen vier weken kosteloos te beëindigen.

OPTA treedt niet op tegen UPC, omdat het afknijpen tijdelijk was en inmiddels is gestaakt. Na forse kritiek stopte de kabelaar in september met 'traffic shaping', het afknijpen van downloadverkeer van onder meer nieuwsgroepen.

Transparant

Na klachten die via Consuwijzer binnenkwamen over het beleid van UPC, besloot OPTA begin november onderzoek te doen naar de kwestie. Ook werden er Kamervragen gesteld over afknijpen van internetverbindingen. In een reactie daarop schreef staatsecretaris Heemskerk van Economische Zaken dat hij het "zeer belangrijk" vindt dat netwerkexploitanten en dienstenaanbieders transparant zijn over hoe het dataverkeer wordt behandeld.

Na overleg met de Consumentenbond deed UPC vervolgens de belofte klanten te informeren over eventueel afknijpbeleid in een contractuele bepaling. UPC sluit niet uit dat het in de toekomst weer aan netwerkmanagement begint.

Opzegrecht

OPTA waarschuwt UPC voor dat laatste. Als UPC in de toekomst wederom bepaalde typen internetverkeer structureel beperkt, zal OPTA er strikt op toezien dat de kabelaar de getroffen abonnees het opzegrecht biedt.