Remko Bos, directeur voor klantenzaken bij toezichthouder OPTA, heeft zich kritisch uitgelaten over de Nederlandse netneutraliteit die vorige maand onherroepelijk is geworden. Bos was een week geleden te gast als spreker op de Roemeense conferentie Net Neutrality and the Quest for Sustainable Internet en sprak zich uit als voorstander van de Europese aanpak in plaats van de Nederlandse wettelijk geborgde netneutraliteit. OPTA moet naleving van die wet controleren.

OPTA ziet nadelen in netneutraliteit

In zijn presentatie zette Bos enkele vraagtekens bij de Nederlandse netneutaliteit, waarbij hij het had over de “Alleingang" van Nederland in Europa. Bos zet vraagtekens bij de voordelen ervan voor de Nederlandse consument. “Is de consument er werkelijk bij gebaat? Dat is niet bewezen." Daarnaast, zo zegt Bos, is het voor providers nu veel moeilijker om een gevarieerd aanbod in kwaliteit en prijs aan consumenten voor te leggen.

Bos ontpopt zich als een warm voorstander van de Europese lijn. Europa stelt dat netneutraliteit is niet noodzakelijk is, maar concurrentie en transparantie wel. Eurocommissaris Neelie Kroes liet eind mei weten dat er geen Europese verplichting tot netneutraliteit komt. Telecomwaakhonden als de OPTA moeten in haar ogen wel meer tanden krijgen om voor gezonde concurrentie te zorgen en volledige transparantie af te dwingen. Providers moeten snelheden leveren die ze beloven en duidelijk maken of, wanneer en welke verkeerstromen of protocollen worden afgeknepen of geblokkeerd.

Kroes: Providers niet dwingen

"Ik stel niet voor om alle providers te dwingen het volledige internet aan te bieden: het is aan consumenten om met hun voeten te stemmen. Als consumenten korting willen krijgen als ze maar een beperkte online diensten willen gebruiken, waarom zou je ze dan in de weg staan? En we willen geen drempels opwerpen voor ondernemers die selectieve internettoegang of speciale dienstenbundels willen aanbieden", aldus de eurocommissaris op haar blog.

Ook volgens Bos moet de benadering van netneutraliteit gericht zijn op het oplossen van problemen, en overheidsingrijpen moet daarin wel proportioneel zijn. De aanpak van de Europese Commissie, die volgens Bos is gebaseerd op transparantie, consumentenkeuze, concurrentie en (“als nodig") het reguleren van de kwaliteit van de diensten, is consistent met die probleemoplossende benadering “en wordt krachtig ondersteund door OPTA".

'Kan OPTA nog wel handhaven?'

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) toont zich geschrokken van de houding van OPTA en heeft vandaag Kamervragen gesteld aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken en Innovatie. Hij vraagt zich af of de mening van de minister betreffende netneutraliteit is gewijzigd, en als dat het niet zo is, hoe dat strookt met de mening van OPTA. “Wat betekenen deze uitspraken precies voor de handhaving van netneutraliteit in Nederland", vraagt Verhoeven aan Verhagen. De handhaving van de wettelijk vastgelegde netneutraliteit is immers in handen van OPTA.