Volgens Stichting de Thuiskopie draagt Opus ten onrechte geen heffingen af over lege schijfjes. Opus zou zich volgens de stichting bedienen van een schijnconstructie om de thuiskopievergoeding te ontduiken. Opus stelt dat consumenten de lege dvd's en cd's zelf in Duitsland bestellen. Niet Opus moet daarom de thuiskopievergoeding betalen, maar de consument zelf, aldus de webwinkel.

Dit tot onvrede van Stichting de Thuiskopie, dat Opus voor de rechter sleepte. De kortgedingrechter heeft vrijdag echter Opus Supplies in het gelijk gesteld. De rechter is van oordeel dat Opus niet kan worden aangemerkt als importeur. Dientengevolge hoeft Opus inderdaad geen heffingen te betalen.

"Op zichzelf is gebruikmaken van lacunes in wetgeving teneinde een bedrijfseconomisch zo gunstig mogelijke bedrijfsvoering te kunnen uitoefenen niet ongeoorloofd", zo stelt de rechter in zijn vonnis.

Eerder boekte de stichting nog wel een overwinning in zaken tegen twee bedrijven die zich volgens De Thuiskopie van vergelijkbare constructies bedienden. Deze bedrijven waren echter, in tegenstelling tot Opus Supplies, officieel gevestigd in Nederland.