Dit heeft Sun Microsystems deze week officieel bekendgemaakt tijdens de SunNetwork-conferentie die momenteel in San Francisco wordt gehouden. Hiermee is een einde gekomen aan weken speculatie. De Sun Linux-desktop komt er inderdaad, aldus een triomfantelijke topman Scott McNealy. De fabrikant richt zich in eerste instantie op bedrijven, regeringen en scholen die behoefte hebben aan een simpele, goedwerkende desktop. Op de Sun-machine worden onder meer Linux, OpenOffice en het mailprogramma Evolution geïnstalleerd. Al deze programma's zijn open source, wat de computer een stuk voordeliger zal maken dan een vergelijkbare pc met Windows. Volgens McNealy zal de Sun desktop in aanschaf slechts de helft van de prijs zijn van een Windows-pc, terwijl ook de operationele kosten veel lager zijn. Onder meer omdat gebruikers niet telkens allerlei patches hoeven te installeren om lekken te dichten, aldus de topman die nooit te beroerd is voor een sneer naar de aartsrivaal.

Emulator

Verder worden de computers voorzien van een Java smartcard, waarmee de gebruiker op iedere plek met iedere computer zijn persoonlijke instellingen kan binnenhalen. Tot slot wordt gebruikt gemaakt van het emulatieprogramma WINE (Windows Emulator), zodat ook alle bekende Windows-applicaties kunnen worden gedraaid. Analisten zijn verdeeld over het Sun-initiatief. Sommigen wijzen erop dat bedrijven beter een kale computer kunnen kopen en daar vervolgens zelf open source-software opzetten. Anderen zien wel degelijk een voordeel met Sun, met name vanwege het gebruik van de Java smartcard.

Wisselend succes

Eerdere pogingen Linux op de desktopmarkt te laten doorbreken, hebben tot nu toe nauwelijks succes genoteerd. Zo is Dell gestopt met het aanbieden van Linux pc's en moest Eazel zijn deuren sluiten. Aan de andere kant heeft de Linux-variant Lindows bescheiden succes. Naar goedkope Lindows-pc's die in de Amerikaanse keten Wal-Mart worden verkocht zou redelijk veel vraag zijn. Van Lindows kwam overigens deze week een nieuwe versie uit: 2.0. Sun gaat zijn desktops niet zelf in elkaar schroeven. Waarschijnlijk zal dat gebeuren in de fabrieken waar ook de recent geïntroduceerde Linux LX50 server wordt gebouwd. De desktops krijgen wel het Sun-logo mee. Het is nog niet bekend wanneer de Linux-desktops van Sun op de markt komen.