Telecomstuurgroep 3GPP, die eerder de standaarden ontwikkelde voor 3G en 4G, wil dat er in 2018 harde afspraken zijn over de volgende mobiele ontwikkeling. Momenteel is er nog geen specificatie voor 5G, maar na de zomer wordt er binnen de organisatie gesproken over de specifieke requirements van de volgende generatie van de mobiele communicatiestandaard.

Volgend jaar volgen evaluaties en verfijningen en wordt er een werkgroep gestart voor de officiële specificatie van '5G New Radio (NR)' zo meldt de 3GPP in een persbericht. Omdat de standaard dan nog niet is uitontwikkeld en er nog tweaks volgen voor de eerste 5G-producten uit de fabriek komen (naar verwachting tegen 2020) moet deze 'voorwaarts compatibel' zijn. Dus in theorie moet er geen 4,5G of andere tussenstap verschijnen.

5G gaat zich ook richten op spectrum met een bijzonder hoge frequentie voor een snellere datadoorvoer, met als nadeel dat het bereik door deze kleinere cellen enorm afneemt. Net als met eerdere generaties wordt er waarschijnlijk een netwerk aangelegd met basisstations die gebruik maken van lage frequenties voor een grote dekking en het bijplaatsen van hoogfrequente stations (boven 6 GHz) in gebieden met veel gebruikers.