De eisen die consumenten stellen aan draagbare datadragers nemen in zeer rap tempo toe. Nog niet eens zo heel lang geleden voldeed een floppie met een capaciteit van 1,44 MB voor veel taken. Daarna ging het echter snel, van de inmiddels in de vergetelheid geraakte zip-schijven naar beschrijfbare cd's, dvd's en memorysticks.

Met de 4,7 GB van een dvd nemen consumenten echter ook geen genoegen meer. De industrie werkt daarom hard aan alle mogelijke opvolgers. De bekendste zijn hd dvd en Blu-ray. Deze laatste heeft een capaciteit van 27 GB, hoewel Sony werkt aan een versie met 200 GB.

Zes bedrijven (CMC Magnetics, Fuji Photo Film, Nippon Paint, Optware, Pulstec Industrial en Toagosei) denken echter verder en hebben een consortium opgericht dat zichzelf ten doel heeft gesteld schijven met een capaciteit van maar liefst 1 TB te ontwikkelen. Hierop zouden enkele honderden films passen.

De Holographic Versatile Disc (hvd) is gebaseerd op een holografische technologie die is ontwikkeld door het Japanse Optware, een van de zes deelnemers in het consortium. In eerste instantie denken de bedrijven aan een minder ambitieus schijfje, met een capaciteit van 200 GB.

De hvd is niet het enige formaat dat mikt op een capaciteit van 1 TB. Wetenschappers van het Londense Imperial College willen hetzelfde. De achterliggende techniek is echter verschillend; de Britse wetenschappers maken gebruik van een combinatie van onder meer Blu-ray en dvd.