Ansip werd maandag ondervraagd door het Europarlement. Desgevraagd bevestigde hij volmondig achter netneutraliteit te staan. "Al het verkeer op het internet moet gelijk worden behandeld."

Andrus Ansip tijdens de hoorzitting

Maar toen maakte hij een opmerkelijke move door dit principe door te trekken naar zoekmachines. Die mogen niet discrimineren in hun ranking, suggereert Ansip. "Kleine bedrijven hebben geen netneutraliteit in sommige zoekmachines, zij kunnen niet zichtbaar worden (in de resultaten). Als je niet zichtbaar bent, kun je niet verkopen." Een duidelijke mep richting Google.

FairSearch kan juichen

Daarmee lijkt Ansip de KoolAid van de Microsoft-geleide lobbyclub FairSearch te hebben gedronken. Of was het toch verwarring over de definitie van netneutraliteit?

Ansip wordt de baas van de 'digibete' Günther Oettinger, die blunderde bij zijn ondervraging. In totaal zijn er drie man nodig om de baan van Kroes over te nemen. Ansip kwam overigens in het algemeen competent over. Hij was zelfs bereid te worden ondervraagd door de internetgemeenschap voor hij wordt aangesteld: