Het mp3-formaat mag dan razend populair zijn, wat betreft techniek is mp3 ingehaald door onder meer Windows Audio van Microsoft. De uitvinders en patenthouders van mp3 – Thomson Multimedia en het Duitse Fraunhofer Instituut – stellen met de lancering van mp3Pro weer helemaal bij de tijd te zijn.Volgens Dave Arland, woordvoerder van Thomson, is de kwaliteit van mp3Pro minstens even goed als het Windows Audio 8 formaat van Microsoft. Mp3Pro biedt in vergelijking met mp3 een veel betere geluidskwaliteit bij een gelijke bitrate.Dit betekent dat `bijna cd-kwaliteit' mogelijk is met een bitrate van 64 kilobits per seconde (vergelijkbaar met Windows Audio), waar dat bij mp3 pas met een bitrate van 128 kbps mogelijk was. Grofweg kunnen de mp3Pro-bestanden hierdoor twee keer zo klein zijn.

Hoge tonen

Het oude mp3 gooide bij het decoderen naar opnames met een lage bitrate hoge tonen weg, om zo fouten te vermijden. Het gevolg hiervan was dat opnames in bijvoorbeeld 64 kbps als een brakke cassetteopname klinken. Mp3Pro heeft volgens Arland vooral hierin vooruitgang geboekt. Mp3Pro maakt gebruik van twee sporen: één vergelijkbaar met het oude mp3 en één alleen voor de hoge tonen.De makers hebben ervoor gezorgd dat de nieuwe mp3Pro-codec (coderen en decoderen) compatible is met oude mp3-spelers. Deze kunnen echter wel problemen ondervinden bij het weergeven van hoge tonen. Een nieuwe speler is dus raadzaam, zeker omdat deze probleemloos oude mp3'tjes zal kunnen afspelen.Volgens Arland zijn er wereldwijd zo'n 12 miljoen draagbare mp3-spelers in omloop en is op 250 miljoen pc's een mp3-speler – zoals bijvoorbeeld Winamp – geïnstalleerd. Thomson is nog in onderhandeling met verschillende bedrijven over het gebruik van het nieuwe formaat in draagbare spelers. Zij zullen 7,50 dollar licentiekosten per speler moeten betalen.

Geen kopieerbescherming

Opvallend is het dat het Fraunhofer Institituur en Thomson geen kopieerbescherming hebben ingebouwd in mp3Pro, iets wat het concurrerende formaat van Microsoft wel heeft. Waar de gemiddelde consument mp3Pro naar verwachting zal omarmen, zullen de platenmaatschappijen hierdoor huiverig zijn hun muziek in mp3Pro aan te bieden.Volgens Arland hebben Fraunhofer en Thomson wel overwogen DRM (Digitale Rights Management) aan mp3Pro toe te voegen, maar is dat uiteindelijk toch niet gedaan. "We zien geen dwingende reden dat nu al te doen, omdat de grote labels nog niet hebben aangekondigd wat ze precies zullen doen."Maar volgens Arland is het heel eenvoudig in een later stadium alsnog kopieerbeschermende maatregelen aan mp3Pro toe te voegen, mocht dat noodzakelijk zijn.Een mp3Pro Encoder/Decoder is gratis te downloaden vanaf RCA.com.