Microsoft-ceo Steve Ballmer maakte Ozzie’s vertrek bekend via een interne email aan alle personeelsleden. Voordat Ozzie met pensioen gaat, gaat hij zich bezighouden met de entertainmentdivisie. Wat zijn rol daar precies wordt is onduidelijk.

Eerste stappen in de cloud

Ozzie was onder meer verantwoordelijk voor Microsofts eerste stappen naar de cloud. Volgens Ballmer is Microsoft erin geslaagd via Windows Live een complementair aanbod te creëren naast Office en Windows. Hij zegt dat producten SharePoint en Exchange de cloud nu stevig zijn omarmd. Daarnaast heeft Ozzie de geboorte en ontwikkeling van Azure, het online ontwikkelplatform geleid.

Ballmer deed geen mededelingen over de beweegredenen achter Ozzie’s vertrek. In de interne email zegt hij dat Ozzie geen verdere plannen heeft, behalve dat hij zich voor onbepaalde tijd gaat bezighouden met “entertainment, waar Microsoft veel doorlopende investeringen heeft”. Daarmee wordt onder meer Windows Phone 7 bedoeld.

Meer managers weg

Het vertrek staat niet op zichzelf. Al eerder deed Stephen Elop, de chef van de zakelijke divisie de deuren in Redmond achter zich dicht. Daarnaast gaat ook de leider van de entertainmentdivisie, Robbie Bach, met pensioen.

Volgens een insider, aangehaald door de Wall Street Journal, vertrekt Ozzie omdat “hij heeft bereikt wat hij wilde bereiken” bij Microsoft. Maar de krant haalt ook bronnen aan die zeggen dat Ozzie er niet in slaagde het leiderschap te tonen als hoofd softwareontwikkeling die van hem werd verwacht. Hij sprak bijvoorbeeld minder in het openbaar dan zijn voorganger Bill Gates.

Ruzie in de top

Daarnaast zou Ozzie regelmatig overhoop liggen met zijn collega’s, met name met Steven Sinofsky, de huidige baas van de Windows-divisie, zo schrijft de Journal. Dat kwam mede doordat producten die Ozzie’s team had ontwikkeld, werden overgeheveld naar andere divisies, zoals Live Mesh naar de Windows-divisie en Windows Azure naar de divisie voor servers en tools.

Ray Ozzie werd ooit door Bill Gates geroemd als “een van de vijf beste programmeurs in het universum” en stond onder meer aan de wieg van Lotus Notes, dat later werd gekocht door IBM.