Windows XP kan met pensioen, zijn opvolger is klaar. In een gesprek met journalisten, heeft Jim Allchin dat bevestigd. "Dit is een mooie dag. Minder dan een uur geleden, hebben we officieel Windows Vista gereed verklaard. Het is super stabiel en we zijn klaar om het de wereld in te sturen" aldus Allchin, die binnen Microsoft verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Vista.

Volgens Allchin is Vista maar weinig stabieler dan XP, maar zit het voordeel van de nieuwe versie vooral in de betere beveiliging. Ook ondersteunt Vista meer hardware dan enig andere Windows-versie tot nu toe. Om sneller te zijn dan XP heeft Vista volgens Allchin minimaal 1GB geheugen nodig, daaronder kan het zelfs langzamer zijn dan de voorganger.

De ontwikkeling van Vista is voor Microsoft vooral een les geweest in hoe het niet moet en ook niet verder kan. Eerder dit jaar heeft Microsoft-baas Steve Ballmer dit ook in duidelijke taal te verstaan gegeven. "De volgende versie van Windows mag nooit meer zo lang op zich laten wachten, nooit meer zovaak uitgesteld worden."

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Windows Vista zeer vernieuwend zou zijn, vergelijkbaar met de overgang van Windows 3.1 naar Windows 95. Op de PDC-conferentie voor software-ontwikkelaars in 2003 liet Microsoft ook zoveel nieuwe functies zien dat die verwachting ook terecht leek. Inmiddels is Windows Vista echter een stuk minder vernieuwend, belangrijke functies zoals het nieuwe bestandssysteem WinFS en ook Windows PowerShell, bestaan niet meer of maken geen deel meer uit van deze Windows.

Even duur

Windows Vista verschijnt in zes verschillende versies, Starter, Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise en Ultimate. Van bijna al deze versies verschijnt zowel een 32-bits als een 64-bits versie.

Op 30 november zal Microsoft, Windows-versie officieel introduceren, tegelijk met nieuwe versies van Office en Exchange Server. Een week later zal Vista dan beschikbaar komen voor klanten met een Software Assurance-licentie en iedereen met een MSDN- of Technet-Plus abonnement.

Consumenten zullen de nieuwe Windows-versie op 30 januari kunnen kopen. De prijs zal ongeveer hetzelfde zijn als van XP. Dit geldt echter niet voor de Ultimate Edition. Deze kent in de visie van Microsoft geen vergelijkbare XP-versie en zal vermoedelijk dan ook hoger geprijsd zijn dan Windows XP Professional nu.