Verschillende belangrijke partners van Microsoft hebben inmiddels een Milestone 1-versie van de code ontvangen. Uit een planning die website TG Daily heeft ontvangen valt op te maken dat het nieuwe besturingssysteem in de tweede helft van 2009 zal worden geïntroduceerd.

Heterogeen grafisch systeem

De nieuwe releasedatum is opmerkelijk, aangezien men lange tijd dacht dat Windows 7, voorheen bekend onder codenaam Blackcomb Vienna, pas in 2010 zou worden uitgebracht. Microsoft heeft de planning echter aangepast en de releasedatum een aantal maanden naar voren gehaald.

De huidige M1-release wordt in 32-btit en 64-bit versies gedistribueerd aan partners van Microsoft en is alleen in het Engels beschikbaar. Een belangrijke nieuwe functionaliteit is de ondersteuning van een 'heterogeen grafisch systeem' dat meerdere grafische kaarten van verschillende fabrikanten bundelt. De software zou ook een nieuwe versie van het Media Center bevatten, al ondersteunt de testversie uitsluitend PC speakers.

Veranderingen aan het Windows Logo Program

De M2-release van de code staat gepland voor april van dit jaar, en de M3-release volgt in het derde kwartaal. Data voor de eerste Beta en de release candidate zijn officieel nog niet vrijgegeven maar verwacht wordt dat de eerste betaversies binnen een jaar zullen verschijnen. Een precieze datum van de release wordt pas bekend wanneer Microsoft de Windows Logo Program Changes voor Windows 7 bekendmaakt. Volgens het beleid van het bedrijf worden deze veranderingen namelijk 18 maanden voor de Ready To Manufacture-versie van het product aangekondigd.

MinWin

Er is nog niet veel bekend over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. De enige details die tot op heden bekend zijn gemaakt zijn nieuwe mogelijkheden voor touchscreens en MinWin, een veel kleinere kernel van het besturingssysteem dat maar 40 MB geheugen in beslag neemt.