Microsoft laat tot nu toe bitter weinig los over Longhorn, het besturingssysteem dat het huidige Windows XP ergens in 2004 moet aflossen. Langzaamaan beginnen er echter steeds meer details uit te lekken. Screenshots van Longhorn waren – tot onvrede van Microsoft - al langer her en der op het internet te vinden, nu is ook meer bekend geworden over de onderliggende techniek.

Die vormt een radicale breuk met Windows XP, zo schrijft de Seattle Post. Windows XP was al een grondige verbetering ten opzichte van Windows Me, maar met Longhorn gaat Microsoft nog een aantal stappen verder. Giga-analist Rob Enderle noemt het (na Microsoft NT) de grootste verandering in de Windows-geschiedenis.

Veiligheid

Wellicht de meest in het oog springende wijzigingen zijn op het gebied van de veiligheid. Longhorn zal een sterke koppeling kennen met de hardware. Dit maakt onderdeel uit van het door Microsoft eerder gepresenteerde veiligheidsinitiatief Palladium. Dit voorziet in de beveiliging en versleuteling van gegevens, gekoppeld aan een specifieke computer.

"Dit kan een hogere mate van veiligheid creëren dan we ooit eerder hebben gezien", zo zegt Enderle tegenover de Seattle Post. Volgens de analist kan een Longhorn-platform bijna onmogelijk nog van buitenaf worden aangepakt. Virussen, trojaanse paarden en hackers zouden hiermee dus geen vat meer hebben op Windows. Het gaat verder dan Linux en Unix, zo zegt Enderle.

Veel gehoord nadeel van Palladium is overigens dat het ook voorziet in auteursrechten. Aangezien er een zeer strakke koppeling is tussen soft- en hardware zouden mediabestanden alleen op specifieke computers kunnen worden afgespeeld.

Nieuw bestandssysteem

Verder gaat Longhorn gebruikmaken van een totaal nieuw bestandssysteem, zo is de bedoeling. Microsoft neemt daarmee afscheid van FAT, FAT32 en NTFS. Het nieuwe systeem moet moeiteloos en zeer efficiënt bestanden kunnen plaatsen op harde schijven van maar liefst 1000 Gbyte. Dergelijke schijven zullen eveneens in 2004 op de markt komen.

Volgens kenners zal het overigens buitengewoon lastig zijn om een dergelijk bestandssysteem voor 2004 voor elkaar te krijgen. Tot slot zal Longhorn een verregaande integratie kennen van audio, video en plaatjes. De eerste betaversies worden het volgend jaar verwacht. Screenshots zijn onder meer te zien bij Tweakers.