Oracle Linux krijgt door de komst van de nieuwe kern standaard twee kernels meegeleverd. De aangekondigde kern is bedoeld om optimaal samen te werken met Oracle software, de bestaande kernel garandeert volledige compatibiliteit met Red Hat. De verandering in de ontwikkeling van Oracle Linux werd gisteren kort aangekondigd door CEO Larry Ellison, maar kreeg vandaag meer inhoudelijke invulling.

Compatibiliteit blijft, verzekert Oracle

Oracle vindt de ontwikkeling van Red Hat te traag verlopen en zegt het niet langer verantwoord te vinden om te moeten wachten op innovatie vanuit de Linux-gemeenschap. “Red Hat loopt vier jaar achter”, zei Ellison gisteren. De beslissing van Oracle om de ontwikkeling van zijn Linux-distributie voortaan zelf te doen in plaats van te kopiëren, zal een eind maken aan de irritatie die bij Red Hat leefde vanwege het doodleuk klonen van de distributie voor een eigen Linux.

Hoewel Oracle zich niet langer zal toeleggen op de medeontwikkeling van Red Hat, beloofde softwarearchitect Edward Screven maandag dat het bedrijf al zijn software voor Linux in de toekomst wel 100 procent Red Hat-compatible zal houden. Het concern ziet zijn eigen 'onbreekbare' kernel als een aanvulling en wil klanten niet opdringen om over te stappen. Klanten die de nieuwe software willen proberen kunnen Unbreakable Linux downloaden en gaan gebruiken zonder dat Linux daarvoor opnieuw geïnstalleerd hoeft te worden, belooft Screven.

'Moderner' Linux

Ellison ziet klanten wel het liefst direct overstappen. “Met de nieuwe kernel krijg je niet alleen Oracle's verbeteringen, maar ook de verbeteringen van de community aan Linux. Je hebt daarmee een modernere Linux in handen.” De aanpassingen van Oracle leiden volgens de firma niet alleen tot een veiliger, maar vooral ook tot een sneller besturingssysteem. Die snelheid uit zich in snellere laad-, opslag- en verwerkingstijden, beweert Oracle.

De kernel van Oracle (pdf) is gebaseerd op de 2.6.32 kernel, en heeft een aantal optimalisaties aan boord die ontwikkeld zijn in samenwerking met de ontwikkelteams van de Oracle database, middleware en hardware.

Het bedrijf zet komende jaren volledig in op de ontwikkeling van zowel Solaris als Linux. Nieuwe servers van het bedrijf, zoals de Exalogic Elastic Cloud en de Exadata X2-8, zullen door de gehele stack (applicaties, middleware, virtuele machines, opslag) compatible zijn met beide besturingssystemen. Momenteel maken 5000 zakelijke klanten gebruik van Oracle's distributie die is gebaseerd op Red Hat en die voorheen Oracle Enterprise Linux heette. Oracle Linux is gericht op het hogere serversegment.