De topman doet die toezegging op de gebruikersconferentie OpenWorld in San Francisco. Ellison belooft meer in open source te investeren dan Sun Microsystems al deed. De Oracle-ceo stond op het podium samen met voormalig Sun-ceo Scott McNealy, huidig voorzitter van de raad van bestuur van Sun.

De twee herhaalden ook de eerdere belofte dat Oracle meer zal investeren in Unix-variant Solaris en in serverplatform Sparc, met de eigen Ultrasparc-processor. Dit ondanks het feit dat Suns hardware bijzaak is voor de overname door Oracle. Oracle heeft met de belofte meer te investeren in Suns servers vorige maand nog uitgebreid geadverteerd.

Voor MySQL

Nu komt daar de open source-toezegging bovenop. Sun-topman McNealy noemt daarbij specifiek de open source-database MySQL, die eerder door zijn bedrijf is gekocht. Volgens hem wil Oracle met MySQL hetzelfde doen als met diens eerdere open source-overnames InnoDB en Sleepycat: verbeteren en er aan verdienen.

De antitrusttak van de Europese Commissie onderzoekt juist de impact van Oracle's koop voor MySQL. Goedkeuring voor die deal laat dan ook nog op zich wachten, tot eind dit jaar. Ellison en McNealy stellen openlijk dat er geen twijfel aan bestaat dat Sun - en ook MySQL - in handen komt van Oracle.