Dat zijn de twee aankondigingen die Larry Ellison heeft gedaan tijdens zijn afsluitende keynote op Oracle Openworld in San Francisco. Zijn presentatie sluit een evenement af waarin Oracle zichzelf in de kijker probeerde te zetten als hardwareleverancier.

Cloud en Sociaal Netwerk

Oracle Public Cloud is een nieuwe clouddienst gebaseerd op Fusion Applications, de applicatiesuite van de database-gigant. De omgeving hangt volgens Ellison volledig aan elkaar van open standaarden als Java, BPEL en XML, wat het overzetten van omgevingen pijnlozer moet maken.

Oracle Social Network is een platformonafhankelijk, Facebookachtige webomgeving met tools toegespitst op bedrijfsprocessen. De tools van het netwerk bieden zaken als Business Intelligence en Sales Leads. Ook dit platform is gebaseerd op Fusion Applications.

Inhakken op Salesforce.com

Ellison ging in zijn keynote, die hij hield zonder kennis van het overlijden van zijn persoonlijke vriend Steve Jobs, in op opmerkingen die hij twee jaar geleden heeft gemaakt over cloud computing. Indertijd noemde hij cloudomgevingen ' nepclouds' die slechts bestaan uit een server aangesloten op het internet. Uiteraard is zíjn cloud volgens hemzelf een echte cloud: Ellison zegt niet gedraaid te zijn, de topman vindt zichzelf juist zeer consequent.

Na de keynote werd het verdere dagprogramma vanwege het overlijden van Jobs afgelast, maar het avondprogramma met optredens vond wel gewoon doorgang.

Traditioneel moet een concurrent in de Ellison-keynote tijdens Openworld het ontgelden. Dit jaar was Salesforce.com de gelukkige. Ellison noemt dat platform het 'kakkerlakkenhotel' van cloud computing, waar het onmogelijk is om uit te komen. Daarnaast bekritiseert Ellison het security-model van de concurrent. “Salesforce.com kiest ervoor om alle klanten in één database te zetten. Wij hebben die database gebouwd, en zelfs wij vinden het een slecht idee", schampert Ellison.

Fittie

Eerder die dag hadden Ellison en Salesforce.com CEO Marc Benioff (saillant genoeg een voormalige protegé van Ellison) online ruzie nadat Benioff sceptische opmerkingen over de Oracle cloudplannen had gemaakt. De keynote van Benioff op Openworld werd geschrapt (Oracle zegt dat Salesforce een timeslot voor donderdag kreeg aangeboden), waarop Benioff besloot zelf een presentatie besloot op te zetten in een nabijgelegen hotel. Tijdens de keynote van Ellison deelde Benioff via Twitter sneren uit naar zijn voormalige mentor.

Oracle gaat voor hardware

Beide hoofdaankondigingen volgen op een week waarin de nadruk lag op nieuwe hardwareproducten van Oracle, gebaseerd op architectuur van het voormalige Sun Microsystems. Daarbij gaat het onder andere om nieuwe versies van de Exadata Database Machine, en de nieuwe Exalytics, een appliance voor Business Intelligence. Reden daarvoor is volgens het marketingapparaat van het bedrijf dat Oracle wil inzetten op volledige integratie van software en hardware. Ellison spreekt daarbij van een 'Apple voor het bedrijfsleven'.

Een ander opvallende productaankondiging is de zogenaamde 'Big Data Appliance' waarop een combinatie van Hadoop en een NoSQL-database draait. Nog een paar maanden geleden communiceerde Oracle dat het bedrijf zich niet kan vinden in de 'NoSQL-hype' en dat de niet-relationele databases vooralsnog ongeschikt zijn voor grote bedrijven. Daar is het bedrijf nu op teruggekomen, en riep tijdens de conferentie dat NoSQL een sleutelonderdeel is in het managen van wat het bedrijf 'Big Data' noemt, oftewel de exponentiële groei van gegevens.