Advocaten van Oracle noemden het schadebedrag als onderdeel van de juridische procedure tegen TomorrowNow.

Oracle klaagde de SAP-dochter vorig jaar aan. Werknemers van TomorrowNow zouden op illegale wijze gegevens van een Oracle website hebben gedownload. Die informatie zou zijn gebruikt om Oracle-klanten af te snoepen. TomorrowNow biedt ondersteuning voor software van diverse bedrijven die Oracle de laatste jaren heeft overgenomen, zoals Peoplesoft, Siebel Systems en JD Edwards.

SAP bepleit dat het in zijn recht staat omdat het de software namens klanten van Oracle downloadde. De Duitse softwareleverancier heeft echter ook toegegeven dat er 'ongeauthoriseerde downloads van patches en documentatie bij TomorrowNow heeft plaatsgevonden'. Deze informatie is altijd beperkt gebleven tot de systemen van TomorrowNow. SAP heeft nooit toegang gekregen tot het intellectueel eigendom van Oracle, beweert SAP.

De verwijzing naar het schadebedrag staat in een juridisch document dat Oracle op 24 juni heeft ingediend. Het document is onderdeel van het vooronderzoek naar de zaak die naar verwachting in 2010 voor de rechter komt.

Ruzie over onderzoek

Oracle en SAP twisten nu vooral over de omvang en kosten van het onderzoek. In Amerika kan een rechter bedrijven dwingen om interne documenten en e-mailuitwisselingen openbaar te maken.

"Omdat de aangeklaagde partij Oracle niet heeft voorzien van kritische informatie die relevant is voor de aansprakelijkheid en de daaruit voortvloeiende schade, kan Oracle zijn schadeclaim nog niet exact vaststellen. Maar het lijkt erop dat de schade ten minste enkele honderden miljoenen en waarschijnlijk meer dan een miljard dollar bedraagt," stellen de Oracle advocaten.

'Ongefundeerde speculaties'

SAP bestrijdt de claim: "Oracle baseert zich op ongefundeerde speculatie of het schadebedrag. Zelfs een jaar nadat het zijn claim heeft ingediend, weigert Oracle de aard en omvang van de schade te identificeren, of zelfs maar een theorie te openbaren waarop zijn schadeclaim is gebaseerd. Oracle roept liever wilde speculaties dan dat het zijn claim duidelijk onderbouwt en uiteenzet."

SAP heeft inmiddels 2,3 miljoen pagina's aan bewijs overlegd, en zal nog eens 4 miljoen pagina's openbaren. Deze documenten komen bovenop de 6 terabytes aan gegevens die al digitaal zijn overlegd.