De tweede ronde is van start gegaan in de epische rechtszaak tussen Oracle, dat een miljard dollar eist van Google. In hoger beroep wordt de zaak, die Google vorig jaar glansrijk won, helemaal overgedaan. Vooralsnog tonen de nieuwe rechters zich sceptisch over het eerste vonnis. En dus ook over Google's claims, meldt persbureau Reuters.

API-structuur niet beschermd

Rechter William Alsup verklaarde in eerste aanleg dat de elementen die Google voor Android had overgenomen van Java niet onder het auteursrecht vielen. Het gaat namelijk slechts om de headers van de API's (application programming interfaces), de commandostructuur, en niet om de onderliggende API-code zelf. Deze structuur is puur functioneel en noodzakelijk voor interoperabiliteit, en dus niet met rechten beschermd.

Als aanklager Oracle volledig wint, kan dat het einde zijn van programmeertalen en software zoals we die nu kennen.

De rechters in hoger beroep neigen echter naar het oordeel dat de Java-ontwikkelaars van Sun (en daarna Oracle) wel degelijk veel creativiteit in de API-structuur hebben gestopt. Die structuur had ook heel anders gekund, menen de magistraten. Daarom valt de 'structuur, volgorde en organisatie' van Java wellicht toch wél onder auteursrechtbescherming.

Wel beschermd, maar toch fair use?

Mocht dat inderdaad zo zijn, dan is de zaak nog niet gewonnen voor Oracle. Het kan namelijk ook nog zijn dat Google's kopieergedrag dusdanig beperkt en creatief was, dat het onder fair use valt. Deze fundamentele zaak over het al dan niet oneigenlijk kopiëren van Java loopt al sinds 2010.