Rechter Phyllis Hamilton vindt de schadevergoeding die eerder dit jaar door een rechtbankjury is bepaald, veel te hoog. Daarmee ging de rechter mee in de argumentatie van SAP, dat een lager bedrag wel billijker vond. Het Duitse softwarebedrijf heeft eerder schuld bekend aan de diefstal van software en onderhoudsdocumentatie via voormalig dochterbedrijf TomorrowNow.

“De rechtbank vindt dat het vonnis om 1,3 miljard dollar te betalen niet in evenwicht is met de zwaarte van het bewijs", is het oordeel van Hamilton. De rechter vindt dat Oracle maar nattevingerwerk heeft gepresenteerd om de schade te berekenen. “Speculatief giswerk."

Oracle-expert genegeerd

De rechter wees er verder op dat Oracle de jury vroeg een getuigenis te negeren van een expert die nota bene door Oracle zelf was opgeroepen. De expert taxeerde de schade op 272 miljoen dollar, veel lager dus dan Oracle zelf claimde in de rechtszaak. Overigens schatte een getuige van SAP de schade op 28 miljoen dollar.

Rechter Hamilton ging nu mee met het bedrag dat die expert van Oracle naar voren heeft gebracht. Oracle heeft aangekondigd een hoger beroep tegen dit vonnis te overwegen. “Er is overweldigend bewijs over de omvang van deze diefstal en de betrokkenheid van het topmanagement van SAP. Wij vinden dat de jury eerder een rechtvaardig besluit heeft genomen", schrijft het bedrijf in een verklaring.

SAP is natuurlijk wat vrolijker gestemd. “We zijn erg dankbaar voor de beslissing van de rechter. We vonden het oordeel van de jury niet kloppen. We hopen dat het oordeel van de rechter nu een einde maakt aan deze kwestie."

Was de diefstal vooropgezet?

SAP kocht TomorrowNow in 2005. Dat Amerikaanse bedrijf voerde onderhoudswerkzaamheden uit bij klanten van Oracle en kon vanwege die relatie ook inloggen op Oracles partnernetwerk. Daardoor kon het bij veel documentatie over de software van Oracle en kon het tevens nieuwe software downloaden. Dat kwam allemaal in handen van de nieuwe eigenaar, SAP. De Duitsers wilden de klanten van Oracle overhalen de ERP-software van SAP te gebruiken. Nadat uitkwam dat personeel van TomorrowNow de servers van Oracle leegroofde, trok SAP de stekker uit het bedrijf.

De rechtszaak liep vorig jaar wat uit de hand door een hoog oplopende twist tussen Larry Ellison en HP. Dat laatste bedrijf ontsloeg ceo Mark Hurd, die vervolgens aan de slag ging bij zijn tennisvriend Ellison. Die ontstak weer in grote woede toen HP het aandurfde ex-ceo Leo Apotheker van SAP als nieuwe algemeen directeur aan te trekken.

Ellison houdt Apotheker mede verantwoordelijk voor de diefstallen via TomorrowNow en wilde hem als getuige voor de rechter slepen. Apotheker bleek echter van de aardbodem te zijn verdwenen en ook Ellisons ingehuurde privédetectives konden hem niet vinden. Apotheker dook uiteindelijk weken later op, ruim te laat om nog als getuige te kunnen worden verhoord in de toen aflopende rechtszaak.