De databaseproducent werkt in het diepste geheim aan online-uitvoeringen van zijn software. Dit zijn zeven nieuwe SaaS-oplossingen ('software as a service'), waaronder een voor marketing- en verkoopcampagnes, een voor personeels- en sollicitantenbeheer, en een voor productmanagement.

Daarnaast werkt Oracle aan een aparte SaaS voor de verzekeringsindustrie. Dit meldt The Wall Street Journal op basis van een uitgelekt document en vervolgens gesprekken met mensen die op de hoogte zijn van deze plannen van Oracle.

Wanneer?

Volgens die ingewijden zou het bedrijf dit nieuws komende week al willen onthullen. Daar is echter plots verandering in gekomen: Oracle maakt later pas bekend dat het met SaaS-oplossingen komt. Wanneer dat gebeurt, is niet bekend. Dat was ook voor die wijziging van de vermeende bekendmaking al het geval, schrijft de Wall Street Journal.

Ceo Larry Ellison van Oracle was vorig jaar al kritisch over SaaS en cloud computing. Hij stelt dat de definitie van cloud computing te vaag is en dat het in wezen alles omvat wat Oracle al doet. Het zou dus slechts een marketinghype zijn. Toch heeft Ellison toen aangegeven dat zijn bedrijf niet tegen de stroom in gaat en dat het met eigen cloud-aankondigingen zal komen.

Overname Sun

Oracle is nu net bezig met de inlijving van Sun Microsystems. Die serverleverancier en voorstander van cloud computing, ofwel SaaS, is gekocht voor 7,4 miljard dollar. Dat bedrag is inclusief schulden, waardoor de netto overnamesom neerkomt op 5,6 miljard dollar.

Deze koop geeft Oracle flink wat meer bereik op de datacentermarkt. Waarschijnlijk werkt de softwareproducent echter al veel langer aan zijn komende SaaS-aanbod. Ondertussen heeft Sun plannen voor een eigen cloud-platform waarop bedrijven dan applicaties in SaaS-vorm kunnen draaien.