Oracle lijkt met het inhuren van de bekende raadsman aan te sturen op een harde confrontatie met concurrent SAP, schrijft de IDG News Service. Boies is legendarisch vanwege zijn rol in de Amerikaanse antitrustzaak tegen Microsoft. Daarnaast heeft hij naam gemaakt met het proces rond de hertellingen van de stemmen in de presidentsverkiezingen van 2000.

Illegaal supportmateriaal

Oracle heeft SAP en diens dochterbedrijf TomorrowNow in maart 2007 aangeklaagd. Medewerkers van het overgenomen TomorrowNow zouden illegaal programma's en documenten hebben gedownload van Oracle's support-site. SAP beweert dat de medewerkers het materiaal mochten downloaden namens klanten van TomorrowNow.

De Duitse softwaremaker heeft toch ook toegegeven dat er 'ongepaste downloads' hebben plaatsgevonden bij de dochter. De aldus verkregen informatie bleef echter binnen de systemen van TommorrowNow, zodat SAP er geen toegang tot had, beweert het bedrijf.

Eerder hebben Oracle-advocaten geschat dat ze 'waarschijnlijk meer dan één miljard euro' schadevergoeding gingen eisen. SAP heeft TomorrowNow eind 2008 opgedoekt. Het bedrijf leverde software-support voor verschillende pakketten, waaronder die van Oracle. Toen het ondersteuning zou hebben gegeven aan nieuwe klanten van die softwarereus met behulp van illegaal verkregen documenten, heeft Oracle de rechtszaak aangespannen.

Schikking onwaarschijnlijk

Oracle noemt TomorrowNow's bedrijfsmodel 'corrupt'. Het heeft ook een rechtszaak aangespannen tegen Rimini Street, het volgende bedrijf van TomorrowNow-oprichter Seth Ravin. Volgens Oracle zet Rimini Street de louche praktijken van TomorrowNow gewoon voort.

Even leek Oracle tot een schikking met SAP te willen komen. Een overleg daarover staat gepland voor september. Maar met de komst van de bekende advocaat Boies lijkt Oracle toch weer aan te sturen op een rechtszaak, die in november kan plaatsvinden.

SAP heeft in november vorig jaar nog een vredesoffer gedaan; het bood aan 'te helpen' met de EC-keuring van Oracle's overname van Sun. In ruil daarvoor wou SAP-ceo Leo Apotheker "openstaande issues tussen beide bedrijven" bespreken. Oracle is niet ingegaan op dat aanbod.

Raadsman versus Microsoft en Bush

Boies heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie vertegenwoordigd in de geruchtmakende en langlopende zaak tegen Microsoft. Daarnaast heeft hij voormalig vice-president Al Gore vertegenwoordigd in de zaak over de hertellingen van de presidentsverkiezingen van 2000, waarbij George W. Bush uiteindelijk tot winnaar werd verklaard.

De topadvocaat voert ook een juridische strijd voor het homohuwelijk in de staat Californië. Boies heeft Oracle-ceo Larry Ellison eerder bijgestaan in een zaak tussen Ellisons zeilteam tegen de organisatie van de zeilwedstrijd America's Cup.