William Alsup neemt Oracle in zijn oordeel nog een keer onder vuur vanwege diens poging om api's auteursrechtelijk te beschermen. De rechter vindt dat Oracle te zwaar inzette op deze juridische truc om zijn patenten te behouden voor ongeldigverklaring. Een oordeel dat er copyright rust op api's zou ingrijpende gevolgen hebben gehad voor de softwarewereld.

Opgeroepen experts vergoed

“Het oordeel, ook al was het technisch verdeeld, was overweldigend in het voordeel van Google", vindt rechter Alsup. Daarom stelt hij dat Google recht heeft op vergoedingen voor onder meer het inzetten van een expert die tijdens de zaak getuigde en onderzoek deed. Oracle moet 1.130.320 dollar aan Google betalen.

Google wilde ook nog 2,9 miljoen dollar omdat een bedrijf e-discovery uitvoerde, oftewel het doorpluizen van digitale documenten. Oracle is het niet eens met bijvoorbeeld kosten voor een kick-off gesprek met dat bedrijf, vergaderingen en gesprekken met verschillende partijen. De rechter oordeelt dat deze kosten niet vergoed hoeven te worden door Oracle.

Alsup boos om api-claim

Alsup is duidelijk nog steeds ontstemd over Oracle's poging Java-api's auteursrechtelijk te beschermen. “De media-aandacht die volgde is voor een groot deel te wijten aan de te hoog gegrepen en uiteindelijk te breed gestelde copyrightclaims van Oracle", aldus de rechter.

Volgens Alsup gaf Oracle van te voren niet veel om copyright totdat het USPTO patenten herzag en er opeens octrooien van de softwaregigant sneuvelden. Alsup wijst erop dat Oracle pas laat in de zaak op de proppen kwam met de claim dat api's beschermd zijn met copyright.

“Oracle kwam niet met zijn copyrightclaim om een issue van nationaal belang te bepalen, maar viel laat in het proces terug op een te hoog gegrepen (maar desondanks originele) theorie van copyrightschending voor zijn eigen financiële gewin", schrijft Alsup in zijn oordeel.

Betaalde bloggers bekendmaken

Alsup geeft overigens zijn zoektocht naar de financiële banden van zowel Google als Oracle met journalisten op. De rechter wilde eerder weten (PDF) welke berichtgeving in de media van invloed kon zijn geweest op het proces. Alsup denkt dat bij een hoger beroep het belangrijk is dat de rechtbank weet welke bloggers op de loonlijst van een van de partijen staan.

Oracle kwam met een lijst aanzetten, maar Google beweerde geen journalisten te betalen. Oracle stelde dat dat onzin was en Alsup eiste opnieuw namen van Google. Het bedrijf zou via diverse projecten ook media subsidiëren en zo berichtgeving kunnen beïnvloeden. Uiteindelijk leverde Google een weinig verrassende lijst waarop onder meer de internetvrijheidsstrijder EFF, Java-bedenker James Gosling en Google's advocaat William Patry op staan.