Het Software Freedom Law Center heeft een steunbrief voor Oracle gestuurd aan de antitrustdivisie van de Europese Commissie. Oprichter Eben Moglen van die Amerikaanse organisatie, bekend jurist mede dankzij zijn werk voor de Free Software Foundation, schaart zich aan de kant van Oracle. Moglen schrijft dat de EC zich ten onrechte baseert op aannames die derden hebben gemaakt.

'EC snapt het niet'

Volgens de open source-voorvechter zijn die aannames incorrect en valt dat ook aan te tonen. De jurist stelt dat de open source-aard van de MySQL-database, nu in handen van Sun, ervoor zorgt dat Oracle het niet kan frustreren. "Alle scenario's die waarschijnlijk zijn als gevolg van Oracle's overname van de MySQL-rechten, ongeacht Oracle's intenties voor die software, zijn acceptabel in het licht van het veiligstellen van de vrijheid van die code."

De bezwaren die de EC-antitrusttak heeft tegen Oracle's koop van Sun, en daarmee van de open source-database MySQL, zijn ongegrond, betoogt Moglen. De zorgen van de EC zijn volgens hem ingefluisterd door concurrenten van Oracle. Dat omvat ook opgestapte MySQL-ontwikkelaars. Eerder heeft het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner ook al gesteld dat de EC zich voor het karretje van ict-leveranciers laat spannen.

MySQL afstoten

Toch zijn er nu berichten opgedoken dat Oracle bereid zou zijn de open source-database onder te brengen in een aparte organisatie. Die eigen zakelijke entiteit zou dan wel onder het gecombineerde Oracle-Sun vallen, maar zijn afgeschermd van de rest van het bedrijf. De softwarereus zou dat hebben voorgesteld aan de EC, meldt de New York Post op basis van anonieme bronnen. Oracle zelf ontkent dit nu echter.

Eerder heeft Oracle in deze affaire fel verzet tegen de EC aangekondigd. Anderzijds heeft het niet alleen steun voor Suns hardware en software beloofd, maar ook voor open source in het algemeen en MySQL in het bijzonder.

Maanden uitstel

De antitrustdivisie van de EC neemt komende maand een beslissing over deze kwestie. Oracle heeft de overname in april dit jaar aangekondigd. De Amerikaanse antitrustautoriteiten hebben de koop van Sun in augustus goedgekeurd. Ondertussen lijdt Sun forse verliezen.