Oracle wenst The Document Foundation veel succes met LibreOffice maar het Amerikaanse bedrijf houdt zich verder afzijdig van de afsplitsing van OpenOffice.org. Daarmee is LibreOffice nu een officiële fork van OpenOffice. Volgens Oracle blijkt daaruit dan ook direct de schoonheid van open source: “Iedereen kan een afsplitsing maken als hij of zij daar voor kiest”, zegt een woordvoerder.

Uitgebreidste

Oracle roept de open-source ontwikkelaars wel op vooral te blijven ontwikkelen aan OpenOffice.org. "Wij zijn van mening dat OpenOffice.org de meest geavanceerde, uitgebreidste en met 100 miljoen mensen de meest gebruikte open-source implementatie is. Daarom roepen we de OpenOffice-gemeenschap op om bij te blijven dragen aan OpenOffice.org", zegt een woordvoerder van Oracle tegen onze Amerikaanse zustersite Computerworld.

Grote schaal

Die reactie van Oracle betekent niet dat de databasereus hoopt dat LibreOffice zal falen. “Ons oprechte doel voor OpenOffice.org is dat het op een grote schaal gebruikt gaat worden. Als de Document Foudation bij kan dragen aan de populariteit van OpenOffice en het Open Document Format, dan wensen we ze al het beste toe”, zegt de zegsman.

De keuze van Oracle betekent ook dat The Document Foundation geen gebruik mag gaan maken van de naam OpenOffice.org. Toen de stichting zich eind september van OpenOffice afsplitste hoopten zij nog dat Oracle de naam aan hen zou doneren.

Positieve feedback

Florian Effenberger van The Document Foundation laat aan V3 weten dat de merknaam dan wel van Oracle is, maar dat het de gemeenschap was die dat merk tien jaar lang heeft vormgegeven. Hij hoopt dan ook dat Oracle zich alsnog bij The Document Foundation voegt, zodat zij de software weer OpenOffice.org kunnen noemen. Volgens Effenberger is er namelijk nog geen definitieve beslissing genomen.

De Duitser stelt dat The Document Foundation de afgelopen weken zeer veel positieve feedback over de oprichting heeft gehad. Volgens hem bevestigt dat dat de ontwikkelaars de juiste stap hebben genomen. Volgens hem zal de afsplitsing van Oracle uiteindelijk zowel de gemeenschap als de software naar een hoger niveau tillen.

Bedrijven als Google, Red Hat, Novell en Canonical steunen de nieuwe stichting. Behalve Oracle heeft alleen IBM zich nog niet verbonden aan LibreOffice. De Amerikaanse computergigant zegt dat ze wat betreft LibreOffice en OpenOffice.org even de kat uit de boom wil kijken.