De rechter van San Francisco heeft bepaald dat Oracle en SAP onderling tot een oplossing moeten komen. Hij legt geen straffen op in de zaak die Oracle aanspande wegens diefstal van intellectueel eigendom en inbreuk van het auteursrecht door SAP.

Oracle procedeert verder

Oracle heeft echter aangegeven dat het geen deel uit wil maken van een mediation-traject en zal binnenkort nieuwe claims neerleggen bij zowel SAP als SAP-dochteronderneming TommorrowNow.

De rechter deed de oproep tot bemiddeling door een bepaling in de wet genaamd Alternative Dispute Resolution (ADR). Hierin staat dat de rechter mag beslissen dat de partijen zelf tot een akkoord moeten komen.

Vorig jaar maart spande Oracle de zaak aan vanwege grootschalige diefstal van intellectueel eigendom door SAP. In de daarop volgende maanden volgden ook beschuldigingen van inbreuk op auteursrecht, code-diefstal en contractbreuk. Binnenkort stapt Oracle opnieuw naar de rechter met een aantal nieuwe aantijgingen, zo verklaarde een woordvoerder van het bedrijf.

"Wat we ook al in eerdere claims aangaven, is dat SAP op structurele dagelijkse basis gedurende enkele jaren inbreuk maakt op ons intellectueel eigendom. Beetje bij beetje krijgen we een indruk van de omvang van dit misdrijf", aldus woordvoerder Debra Hellinger van Oracle. Een woordvoerder van SAP wil niet reageren op de beschuldigingen van Oracle.

Inbreuk via TomorrowNow

De nieuwe aantijgingen van Oracle berusten op de overname van TomorrowNow. In 1998 werd TN als een zelfstandig bedrijf opgericht en sinds 2002 deed TomorrowNow de productondersteuning van PeopleSoft. In 2005 nam Oracle PeopleSoft over terwijl SAP ervandoor ging met TomorrowNow. Hiermee verwierf het ook de rechten op de productondersteuning van PeopleSoft, dat nu in handen was van Oracle. Vermoed wordt dat SAP via TomorrowNow toegang heeft gezocht tot de servers van Oracle waar productgevoelige informatie is gekopieerd voor eigen gebruik.

Volgens SAP is er nooit sprake geweest van diefstal. "TomorrowNow had bepaalde rechten op informatie. Dit is absoluut geen groot misdrijf", aldus SAP CEO Henning Kagermann eerder. SAP was degene die in deze zaak stuurde op 'mediation' waar ze dus ook gelijk in hebben gekregen.