Oracle heeft de Apache Foundation via een blogpost gevraagd om haar standpunt over de nieuwe versie van Java te heroverwegen. De open-source stichting verzocht het Java Community Process (JCP) vorige week nog om tegen de nieuwste versie van Java te stemmen, omdat Oracle open-source implementaties van de software te veel zou beperken. Oracle wil dat Apache haar mening bijstelt.

Nog meer vertraging

De databasegigant vreest dat Java 7 nog meer vertraging oploopt als andere deelnemers in het Java Community Proces (waarin bijvoorbeeld ook Google plaats heeft) ook tegen de nieuwste versie van de virtuele machine stemmen. Het JCP moet het eens zijn met de standaardisatie van de nieuwe software voordat Oracle die ook echt mag gaan verspreiden.

Oracle moedigt de Apache Foundation daarom aan de schouders nog eens onder Java te zetten en samen te werken met Oracle en de gemeenschap om Java samen naar een hoger plan te tillen. Volgens Oracle is het nu eens tijd voor een positieve stap zodat de Java-gemeenschap door kan gaan met het belangrijke werk aan Java 7 en 8.

'De bal ligt bij jullie'

Apache reageerde, eveneens via een blogposting, met weinig woorden op het verzoek van Oracle. “De bal ligt nu bij jullie. Houd je aan de overeenkomst” stelt het bestuur van de softwarestichting. Met die overeenkomst doelen zij op een afspraak die er was tussen Sun en Apache. Daarin staat dat Apache een eigen Java-versie uit mag geven.

Sun beperkte dat recht later door te stellen dat die versie niet op mobiele apparaten gebruikt mag worden. Oracle hield daar aan vast. Bovendien weigert Oracle een licentie voor de TCK (waarmee aangetoond kan worden dat een implementatie voldoet aan de specificaties van Java) aan Apache te verstrekken. Daardoor kan Harmony nooit een volledige gecertificieerde versie van Java worden.