“Bij de ontwikkeling van Android heeft Google willens en wetens, direct en herhaaldelijk Java-gerelateerd intellectueel eigendom van Oracle geschonden”, stelt woordvoerster Karen Tillman in een verklaring. Die is afgegeven direct nadat Oracle de rechtszaak in San Francisco heeft aangespannen.

Toen Google Android ontwikkelde, heeft het er een Java compatibele technologie in opgenomen die Dalvik heet. Dalvik is een zogeheten ‘clean room’ implementatie van Java. Dat betekent dat Google Dalvik van de grond af aan heeft opgebouwd, zonder daarvoor Sun-technologie of intellectueel eigendom te gebruiken, legt Gartner-analist Ken Dulaney uit aan de IDG Nieuwsdienst. Oracle stelt echter dat Google zelfs Sun-engineers heeft ingehuurd bij de ontwikkeling van Dalvik.

Niet compatibel

“Je kunt niet zomaar een Java-applicatie uit een Sun-omgeving nemen en het dan op Android draaien. Je moet het hercompileren naar Dalvik”, legt Dulaney uit. Maar Oracle zegt dat Dalvik een concurrent is van Java en verschillende patenten schendt. Die schendingen zijn ook opgenomen in de aanklacht, samen met de copyrights die rusten op Java en waarvan Oracle nu de eigenaar is.

Google ontkent de beschuldigingen. De hoofdarchitect voor Java bij Google heeft onlangs opnieuw kritiek geuit op het platform van Sun, nu van Oracle. Architect Josh Bloch stelt dat de acceptatie van Java enorm wordt gehinderd door het oerwoud aan licenties dat ervoor geldt en de diverse voorwaarden daarin.

Licentiebeperkingen

Hij noemde daarbij als bewijs voor dit probleem het bestaan van het Apache-project Harmony. Dat is een open source-implementatie van Java, wat formeel zelf ook open source is, maar Harmony valt niet onder de licenties van Sun. Volgens de Java-topman van Google ontwijkt die implementatie dus de beperkingen die Sun, en nu Oracle, oplegt.

Gartner-analist Dulaney denkt dat Oracle de rechtszaak heeft aangespannen omdat Android zo’n groot succes is. “Ze hebben Sun gekocht, en nu willen ze royalties innen voor de taal”, zegt hij. Maar hij denkt ook dat de zaak moeilijk te bewijzen zal zijn, en dat dit gevecht nog lang kan gaan duren. “Ze zullen moeten uitmaken of Google een pure 'clean room' Java heeft gemaakt of dat ze iemand hadden met kennis van de code van Java.”

Dalvik is overigens maar één van de mogelijkheden voor het schrijven van Android-applicaties. Ontwikkelaars kunnen ook kiezen voor HTML5 en C. Maar Dalvik wordt wel gebruikt in een paar van de belangrijkste applicaties voor Android, zoals e-mail.

Oracle's complaint against Google for Java patent infringement Bron: Techworld.nl.